Медия без
политическа реклама

Бившата балдъза на Брендо осъди прокуратурата за 21 000 лв.

Това е обезщетението на Десислава Дишлиева заради 11 години наказателно дело, по което е оправдана

Илияна Кирилова
Държавното обвинение трябва да плати още 122 лв. такси и разноски по делото, както и 400 лв. за вещото лице, направило медицинската експертиза.

Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев - Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, печели на първа инстанция делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това видя "Сега" в деловодството на Софийския градски съд. Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настояваше да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди и 15 000 лв. за имуществени. Съдия Валерия Банкова оценява вредите на 21 хил. лв. - 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати (за толкова Дишлиева е представила документи в съда).

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г., т. е. 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което прокуратурата не е доказала да е извършила.

Пред градския съд по делото за обезщетение показания са дали майката и близка приятелка на Дишлиева, които разказват колко пагубно ѝ се е отразило наказателното преследване - не само върху социалния ѝ живот и кариерата ѝ, но и здравословно. Медицинската експертиза по делото също показва връзка между тежките заболявания на Дишлиева и наказателния процес.

Съдията не е съгласна, че делото е нанесло непоправими вреди върху професионалното ѝ бъдеще, тъй като "в момента ищцата работи в семейния бизнес като административен директор на верига от хотели, което свидетелства за едно високо ниво на професионална реализация".

В решението се обяснява, че размерът на обезщетението е съобразен със социално-икономическите условия в страната, а и с това, че осъждането на прокуратурата няма за цел да води до неоснователно обогатяване.

Държавното обвинение трябва да плати още 122 лв. такси и разноски по делото, както и 400 лв. за вещото лице, направило медицинската експертиза.

Решението на градски съд не е окончателно. Както прокуратурата, така и Дишлиева могат да го атакуват пред Софийския апелативен съд.

РОДНИНИТЕ

Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да ѝ плати 118 000 лева - 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните ѝ вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния - 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

ОЩЕ ДЕЛА

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочен за 26 септември.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря ѝ и майка ѝ. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор.

Искът срещу дъщеря ѝ е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка ѝ - за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София. Следващото заседание по делото е насрочено за март догодина.

Дело за конфискация има и срещу Банев. То се води от 2018 г., а поредното му заседание е насрочено за ноември.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?