Медия без
политическа реклама

Бивша шефка във ВМА е окончателно оправдана по дело за милиони

Срещу проф. Мирослава Кадурина няма да има и дело за конфискация

След като е окончателно оправдана Мирослава Кадурина може да заведе дело за обезщетение срещу държавата.
БГНЕС
След като е окончателно оправдана Мирослава Кадурина може да заведе дело за обезщетение срещу държавата.

Бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина е окончателно оправдана и по обвинения за присвояване на над 7 млн. лв. Това съобщи Върховният касационен съд, който в началото на седмицата се е произнесъл по делото. Върховните съдии Антоанета Данова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова потвърждават решението на Военно-апелативния съд от миналия февруари.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г. като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да облагодетелства себе си и за управляваната от нея фирма "Дерма прим". Прокуратурата твърдеше, че Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Още първата инстанция прие, че няма дoĸaзaтeлcтвa пo oбвинeниeтo, чe Kaдypинa e paзпopeждaлa във BMA дa ce извъpшвaт пpoцeдypи нa пaциeнти нa "Дepмa пpим" нeoгpaничeнo във вpeмeтo. Магистратите приеха, че професорката нe мoжe дa бъдe cъдeнa зa длъжнocтнo пpecтъплeниe, защото мaĸap и нaчaлниĸ нa ĸлиниĸaтa не е заемала публична длъжност.

Военно-апелативният съд потвърди тези изводи, а сега с тях се съгласява и последната инстанция и подчертава, че извършеното от Кадурина не е престъпление.

ПРОВАЛ

Комисията за конфискация също се провали по делото за отнемане на имущество на стойност 2,8 млн. лв. от Кадурина, съпруга и сина ѝ, както и дружеството "Прима Дерм". То беше заведено през 2017 г., но 2 години беше спряно, тъй като се чакаше произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург.

Софийският градски съд първоначално остави делото без движение и даде срок на комисията за "кратко, ясно и в съответствие с точния смисъл на понятията в приложимия закон, да изложи фактическите твърдения към исковата молба".

В крайна сметка, както се случи с редица други дела, комисията се е отказала от иска си срещу Кадурина и преди Коледа делото е прекратено, а комисията е осъдена да плати 72 733 лв. държавна такса, видя "Сега" в регистрите. 

Антикорупционната комисия се е отказала от 11 иска за конфискация от началото на годината до средата на юли. Това става ясно от отговорите на КПКОНПИ, дадени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата