Медия без
политическа реклама

Бивш футболист на "Лудогорец" осъди прокуратурата

Урош Голубович получава 10 000 лв. обезщетение за незаконно обвинение

27 Юли 2023
Урош Голубович
Булфото
Урош Голубович

Бившият вратар на футболния шампион "Лудогорец" Урош Голубович осъди прокуратурата да му плати 10 000 лева обезщетение за неимуществените вреди, които е търпял от незаконни обвинения за закана с убийство и нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди, съобщава "Лекс".

Става дума за спречкване на пътя с друг шофьор, след което бившият вратар е бил привлечен като обвиняем, а след повече от 6 години прокуратурата е прекратила делото.

Инцидентът е от ноември 2012 г., когато Голубович още беше в състава на "Лудогорец". Тогава той пътувал с колата си от столичния кв. "Люлин" към ГКПП "Калотина" и спрял на светофар. По това време друг шофьор зад него започнал продължително да свири с клаксона, след което слязъл от автомобила си, отворил шофьорската врата на Голубович и започнал да го псува. Сърбинът твърди, че при самозащита ударил нападателя с юмрук в лицето и той паднал на земята, а наблизо имало полицейски патрул, който ги разтървал.

Няколко дни след това другият шофьор изпратил писмо до сръбския вратар, за да иска обезщетение за нанесената му лека телесна повреда, но Голубович отказал да му плаща. След това пострадалият завел частно дело в Софийския районен съд. През август 2013 г. районният съд пратил делото на прокуратурата, защото преценил, че има данни за престъпление от общ характер. Тръгнало разследване.

Междувременно Голубович прекратил кариерата си и се прибрал в Сърбия, но упълномощил адвокат да го представлява в България. През 2016 г. прокуратурата постановила сърбинът да бъде задържан за 72 часа и той решил да дойде в България, за да му бъде повдигнато обвинение, като бил с ясното съзнание, че ще бъде задържан и може да остане и по-дълго в ареста.

Голубович се върнал в България през октомври 2017 г. и веднага бил задържан, била му направена полицейска регистрация и бил отведен в следствения арест. Наблюдаващият прокурор поискал постоянен арест за бившия вратар, но съдът отхвърлил искането. Втората инстанция също отказала ареста и дори посочила в мотивите си, че разследването продължава твърде дълго в нарушение на изискванията за провеждането му в разумен срок.

През юни 2019 г. прокуратурата прекратила делото по отношение на обвинението за закана с убийство, а в началото на 2020 г. разследването било окончателно прекратено.

Голубович е предявил в градския съд иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за 35 000 лева, като по делото е била приета и съдебномедицинска и психологическа експертиза, според която той е изпитал силни негативни емоционални преживявания, довели до депресия тревожност и сърцебиене, които били интензивни около две години и са нарушили обичайното му психично функциониране. Съпругата му свидетелствала, че бил в шок, нервен и притеснен, тъй като изобщо не е очаквал подобно развитие на процеса. Затворил се в себе си, спрял да се среща с приятели, бил тъжен и се притеснявал за бъдещето си и за децата си. Премълчал за случващото се както пред тях, така и пред родителите си, за да не ги притеснява.

За да прецени справедливото обезщетение за Голубович, съдия Петър Боснешки пише в решението си, че делото е продължило шест години и половина, обвиненията са били две, като това за заканата с убийство е било тежко, а бившият вратар е бил и задържан за 72 часа и му е била извършена полицейска регистрация.

"Съдът съобрази още и възрастта на ищеца, както и че към датата на извършване на деянието същият е бил активен професионален футболист, както и обстоятелството, че повдигането и поддържането на обвинение естествено води до накърняване честта и доброто име на личността, като последиците на това отзвучават дълго", се казва в решението.

Според съда обаче спрямо Голубович не са били извършвани много интензивни процесуално-следствени действия, а през по-голяма част от разследването той не е бил в България, прекратил е вече кариерата си и делото не е станало достояние на широк кръг от хора. Затова съдът е преценил, че справедливото обезщетение е 10 000 лева.

Решението на градския съд може да се атакува пред Софийския апелативен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЗОДОВ

Още по темата