Медия без
политическа реклама

Базата за НАТО край Кабиле предизвика референдум

Мястото е избрано заради близостта му до летище, пристанище и полигон, обясни началникът на отбраната

16 Февр. 2024
Кмет на Ямбол
Кметът на Ямбол Валентин Ревански разговаря с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Кметът на Ямбол Валентин Ревански ще инициира местен референдум за планираното разполагане на бригада на НАТО във войсковия район „Кабиле“. Това става известно от информация, публикувана на сайта на Община Ямбол след среща на кмета  с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

„Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, каза Валентин Ревански, цитиран от пресцентъра си. Той допълва, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят тук, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заявява категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси. „По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме!“, заяви Валентин Ревански.

Във войсковия район Кабиле ще има временен лагер за Многонационалната бойна група по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. Военни ще огледат района, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов разясни, че Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район „Кабиле“ за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е например тази на Ново село, разказват от община Ямбол.

Началникът на отбраната обявил, че войсковият район в Кабиле е избран за създаването на инфраструктура, предназначена за Българската армия, която да бъде ползвана и от Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия с рамкова държава Италия, заради близостта му до летище, пристанище и полигон „Ново село“, както и заради съществуващата железопътна и пътна инфраструктура. Началникът на отбраната бе категоричен, че освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи за страната и за конкретния район, като биха подпомогнали местния бизнес в различни области – строителство и поддръжка, осигуряване на комунално-битови услуги, снабдяване със стоки и др.

Ефтимов обяви, че в базата на „Кабиле“ не са правени инвестиции от 30-40 години. Сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация и др., като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани от страна на Министерството на отбраната. Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. 

Община и армия постигнали договорка да се проведе разяснителна кампания сред населението от страна на Министерството на отбраната, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса за държавното решение за разширяване на казармения район.

Още по темата