Медия без
политическа реклама

Антикорупционната комисия се провали по дело за 1 млн. лева

07 Юли 2023
Кирчо Киров
Архив СЕГА
Кирчо Киров

Антикорупционната комисия КПКОНПИ загуби на първа инстанция делото за конфискация на 1 066 268 лева срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров, съобщи сайтът bird.bg

В решението на Софийския градски съд, с което и "Сега" се запозна, се казва, че не е установено несъответствие между нетния доход на Киров и стойността на цялото му имуществото. "При този резултат липсва значително несъответствие между имуществото и нетния доход, който да надвишава 150 000 лв. за проверявания период и представляващ предпоставка за отнемане, поради което се обосновава извод предявените искове да са изцяло неоснователни, без да е необходимо да се изяснява законен или не е произходът на средствата", пише съдия Маргарита Апостолова. Нейното решение не е окончателно и КПКОНПИ може да го атакува пред Софийския апелативен съд.

Гражданското дело за конфискация срещу Киров тръгна, след като той беше обвинен за длъжностно присвояване. Самото наказателно дело вече 5 години виси пред Върховния касационен съд. Държавното обвинение твърди, че Киров е присвоил 4.7 милиона лева от бюджета на службата, съставяйки близо 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи за специални операции на разузнаването.

Първата присъда по това дело дойде през 2015 година, когато военният съд го осъди на 10 години затвор. Втората инстанция потвърди присъдата, но Върховният касационен съд върна делото на Военно-апелативния съд заради допуснати процесуални грешки, които са накърнили правото на защита на подсъдимия. Друг състав на Военно-апелативния съд отново потвърди 10-годишната присъда. И делото отново стигна до върховния съд.

Срещу Киров има и второ идентично дело за това, че между 2007 и 2011 г. в съучастие със свой бивш подчинен е присвоил от НРС евро и долари за над 5 милиона лева. За негов съучастник е посочен полковникът от резерва и бивш служител на НРС Димитър Лидарев, който бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

През февруари 2018 г. Киров бе осъден и на две години условно за разгласяване на държавна тайна. Става дума за интервю, дадено от шефа на НРС през 2014 г., в което той разказа как български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата