Quantcast

Медия без
политическа реклама

Адвокатите поискаха от премиера промени в извънредния закон

13 Апр. 2020
ВАдС

Висшият адвокатски съвет поиска промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. Това стана ясно след среща на председателя на ВАдС Ралица Негенцова с премиера Бойко Борисов.

„Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава", отбеляза Борисов. Негенцова пък изрази подкрепата си за усилията на държавата в борбата срещу коронавируса. Премиерът също така е изненадан че адвокатите са се почувствали обидени от изказването на финансовия министър Владислав Горанов. Последният заяви по отношение на адвокатите, които в по-голямата си част се самоосигуряват, следното: "Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях".

Именно заради тези думи 262-ма юристи от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха извинение от финансовия министър, а отделно от това настояват да бъдат включени в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение. Позицията им така и не получи подкрепа от Висшия адвокатски съвет. Вместо извинение обаче, адвокатите получиха пренебрежително отношение и от премиера Борисов. Попитан от журналисти дали правителството ще помисли за финансови мерки в подкрепа на съдебните защитници, премиерът заяви: "Айде бе, сега и за адвокатите ли да дадем пари? Нямат пари адвокатите ли?"

На днешната среща с председатателя на ВАдС Борисов все пак призна, че е наясно, че в тази ситуация, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена. „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, каза премиерът. Той предупреди, че, ако мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 бъдат разхлабени, има опасност здравната ни система да рухне след две седмици.

В края на март Висшият адвокатски съвет изпрати до правителството и Народното събрание искане да се удължи срокът за плащане на данък общ доход до края на септември, както и срокът за подаване на декларациите по Закона за корпоративно подоходно облагане

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?