Медия без
политическа реклама

Адвокатите искат да участват в повечето имотни сделки

Разводът по взаимно съгласие да става без съд е друга идея на Висшия адвокатски съвет

Крум Зарков и Ивайло Дерменджиев.
Висш адвокатски съвет
Крум Зарков и Ивайло Дерменджиев.

Сделки пред нотариус над определен материален интерес да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните. Това предложение за законодателни промени лансира председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев по време на работна среща със служебния правосъден министър Крум Зарков. По този начин ще се гарантира максимално техният интерес и ще намалеят злоупотребите с права, смята шефът на Висшия адвокатски съвет. "Сега" научи от адвокати, че тепърва ще се решава какъв би могъл да е този материален праг на сделките, над който те ще могат да стават само в присъствието на защитник. Вероятно обаче сумата ще е такава, че в графата ще попаднат всички имотни сделки с изключение на най-евтините.

Друга идея на адвокатурата е разводът по взаимно съгласие да може да се постигне без съпрузите да ходят на съд, а да се явят само пред нотариус.

"Обмисляме много сериозно да предложим за дебат изменения в законодателството, съгласно които, алтернативно, разводите по взаимно съгласие да се извършват също пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните. И тук аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия", посочи Дерменджиев. Според информация на "Сега" Нотариалната камара няма против такава промяна. Тя обаче може да бъде направена само от парламента. Разводът по взаимно съгласие пред нотариус все пак ще остане като алтернатива на развода пред съда. Очакванията са да не е и много по-скъп вариант. Със сигурност обаче ще е по-бърз.

По време на срещата Дерменджиев е настоял бюджетът на Националното бюро за правна помощ, откъде идват т.нар. служебни адвокати, да бъде увеличен с поне 20%, съобщава ВАдвС. "Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие", коментира Зарков. Но напомни, че все пак това е част от бюджетната процедура, в която водещо е Министерството на финансите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата