Quantcast

Медия без
политическа реклама

70 души са арестувани при акция срещу купуване на гласове

Групата е действала в Габровско, Хасковско и Пловдивско и е работела за пазаруването на над 7000 гласа

01 Апр. 2021Обновена
МВР

Група за лихварство, бързи кредити и изнудване, която е работила през последните две седмици за купуването на над 7000 гласа е задържана от антимафиотите и спецпрокуратурата, съобщава БНТ. Акциите са били в Габровско, Хасковско и Пловдивско. За 24 часа са задържани над 70 души, повечето се разпитват като свидетели от разследващи в ГДБОП. Групата е наблюдавана дълго време, включително и  със специални разузнавателни средства.

До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила, съобщиха от МВР на брифинг пред журналисти. По 163 преписки се извършват предварителни проверки, обрадзувани на 14 досъдебни производства за купуване и продаване на гласове, задържаните лица са 34, общо профилактираните лица са 1053 към настоящия момент, които са предупредени писмено с протокол.

Общо над 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. Карантинираните полицаи до момента са 1500. Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за охрана в 88 секции в ковид болници и 185 подвижни ковид секции. За всички служители на МВР са осигурени лични предпазни средства - маски и ръкавици, а за участващите в подвижните ковид секции допълнително ще бъдат осигурени еднократни защитни облекла, уточни зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

"Сега" припомня:

Ден по-рано прокуратурата обяви, че основно обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната, на 30 март 2021 г., са проведени специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на купуването на гласове.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по закона за мерките срещу изпране на пари на сума в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни купюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове.

Още по темата