Медия без
политическа реклама

1399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Проблемите във Видин се задълбочават - през деня са доказани още девет заразени в областта

28 Апр. 2020Обновена
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб с последни данни за разпространението на коронавируса

Posted by bTV Новините on Monday, April 27, 2020

1399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в област София и 9 в област Видин, съобщи здравното министерство.

287 от болните са под лекарско наблюдение в болница, 39 са в интензивни отделения и клиники. 150 медицински лица са заразени. Жертвите са 58, като през деня няма нови починали.

Към 17 часа справката на националния оперативен щаб показва следната картина: Благоевград – 42; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 82; Враца – 3; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 63; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 125; Пловдив – 50; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 42; Смолян – 33; София – 694; Стара Загора – 36; Хасково – 16; Шумен – 4, Ямбол – 9.

Данните от щаба потвърждават, че ситуацията във Видин се усложнява. Там възникна напрежение между здравните и местните власти по отношение на огнището в дома за възрастни в с. Гара Орешец, където се заразиха 15 души - 12 възрастни и трима души персонал. В дома има 26 души на възраст от 65 и 92 г., всички със заболявания, предимно инсулти. Четирима заразени са установени миналата седмица, останалите осем са от вчера. Първият случай е на възрастен човек, прекарал инсулт. Смята се, че той е заразен при лечението си в неврологичното отделение във видинската болница.

Кметът на община Димово Светослав Славчев се оплака тази сутрин пред Би Ти Ви, че ситуацията в дома се влошава с всеки изминал час. Миналата нощ Бърза помощ е извела един от настанените в него възрастни с положителна проба за новия коронавирус. "Това се превърна в инфекциозно отделение, буквално. Само че разликата тук е, че едни и същи хора гледат и болните, и здравите. Изолирахме ги вчера, доколкото можем - на втория етаж са болните, на първия етаж са хората без положителна проба", разказа Славчев. Общината настоява заразените да бъдат изведени. Кметът на селото Юлиан Симеонов съобщи, че е предупредил жителите му да не излизат по улиците, освен по належаща работа.

През деня пред БНР Славчев съобщи и други тревожни подробности за ситуацията в дома. Днес от болницата във Видин върнали пациент в тежко състояние, изпратен там през нощта с линейка на Бърза помощ. Човекът е бил оставен пред входа на дома. „Как е възможно човек болен, с доказан Covid-19, със сериозно влошаване на състоянието му, в момента да дойдат и да го оставят пред вратата, която е заключена пред дома, линейката да си тръгне, и този човек аз трябва да го прибера обратно, тъй като той няма никаква вина и не може да стои отвън, трябва да го приберем в дома, в който има и здрави хора, и персонал, който не е заразен“, разказа кметът.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче няма пропуск в действията на районната здравна инспекция. Той освен това отрича, че един и същи персонал се грижи за болните. "Това може да стане на много места. Добре е, че много от хората в дома са само носители на вируса. Те ще бъдат изолирани на самостоятелен етаж и се надяваме да няма утежняване на ситуацията", обясни Кунчев сутринта.

----

Тази сутрин генерал Мутафчийски заяви, че вчера хората от щаба са били на проверка за това как се спазват правилата за посещение на парковете и е останал доволен. "Бяхме в Южния парк и сме доволни от това как се спазват правилата. За разхлабване на мерките се следят тенденциите. Вчера показах, че тенденцията е възходяща. Затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките. Затова и отидохме вчера да видим в Юония парк как се спазват правилата", каза още Мутафчийски.

От щаба обясниха, че КПП в двата ромски квартала на столицата - "Факултета" и Филиповци са премахнати, защото там ситуацията към момента е овладяна. "Фамилният характер" на разпространение на процеса е позволил процесът да бъде ограничен, а анализът е показал, че карантинирането е довело до ограничаване на заболеваемостта. При второто тестване - на по-широк кръг от хора в тези квартали, е било установено, че повечето резултати са отрицателни. Това е било причина за отмяна на ограничителните мерки. 

"Но дебело трябва да подчертая, че тези мерки не отменят другите мерки - носенето на маски, несъбирането на групи, спазването на дистанция, личната хигиена. При една реактивация на процеса в тези квартали, мерките ще бъдат още по-строги. Към вчера обстановката е спокойна", добавиха от щаба, като допълниха, че днес ще бъде вдигната и блокадата на село Паничерево, Старозагорско, където ситуацията е същата.

За празника на храбростта и българската армия 6 май ген. Мутафчийски каза, че няма да може да се състои празнуването, както е било винаги. "Парад със събиране на хора, подготовка за парада, което също е събиране на хора в продължение на повече от месец, са невъзможни неща. Не сме имали никога разногласия по въпроса с министерството на отбраната - каза той. - Имаше идея да се съберат блокове от военните училища, които да направят нещо като парад във Военното училище във Велико Търново, но и това няма да стане по моя препоръка. Армията има какво да покаже в тв предавания за своите успехи, включително и ВМА за битката с коронавируса. Така че нетрадиционно ще е отбелязването на празника".

"Продължава да има сигнали от граждани за неспазване на мерките в отделни търговски обекти. Но повечето вериги създават доста добра организация. Както и за пазарите, където ситуацията вече е овладяна. Най-големият ни проблем е да има устойчивост във всички неща, а не ден до пладне, затова не отслабваме нашето внимание. Тук тежестта е върху РЗИ", разказа Мутафчийски.

"Очакванията са да има общоевропейски препоръки за туризма. С особено внимание следим тези неща, защото един от най-големите проблами при този бизнес е струпването на хора в хотели, места за хранене, различни атракции. Трябва да се изработят механизми да няма такова струпване. Нито една страна в света не е дала още ясни препоръки как ще стане това. Имаме определени идеи, разговаряхме с министър Ангелкова и с представители на този бизнес, но ранният сезон е загубен. Идеите са насочени към късен и есенен сезон и автомобилно придвижване на туристите. За вътрешен туризъм говорим", каза още Мутафчийски.

3253 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 65 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 48 (1.5%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 32 (1%) проверени, при които са открити и антела  IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 161, от които 5-ма (3.1%) са дали положителна проба да коронавирусСтатистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.