Quantcast
Българският филм "Бащата" с още международни награди | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Българският филм "Бащата" с още международни награди

386
снимка: Cineuropa
Лауреатите на фестивала в Аррас.

"Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който вече спечели една от най-престижните европейски фестивални награди - "Кристален глобус" в Карлови Вари, се окичи с още три международни отличия. Филмът е големият победител на юбилейното 20-о издание на фестивала в Аррас, Франция. Освен "Гран при" за най-добър филм, лентата спечели и наградата на публиката и едно отличие, с което създателите му особено много се гордеят - Наградата на младото жури, състоящо се от 16-17-годишни киномани.

Отделно екипът спечели и финансова подкрепа за развитието на новия проект на Петър и Кристина "Триумф", който се очаква да влезе в продукция в края на 2020 г.

Това е третият пълнометражен филм на Грозева и Вълчанов, тандем зад камерата и в живота. Предишните им два - "Урок" и "Слава" също спечелиха много награди от различни фестивали по света. Във филма Васил (Иван Савов) е художник, баща на Павел (Иван Бърнев). Внезапната загуба на Виолета, съпруга на първия и майка на втория, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време близка приятелка на починалата твърди, че тя не спира да й звъни по телефона. Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.

Още при световната си премиера в Карлови Вари през юли филмът предизвика интереса не само на чешките, но и на международните критици. "Варайъти" го нарече "филм-терапия, смесваща смях и скръб". В българските киносалони "Бащата" ще бъде прожектиран през април 2020 г. 

 

Още

Апокалипсисът по бразилски и по гръцки
Златното дъно на Лукашенко повтаря успеха на Двореца за Путин

09.03.2021

3265
Виртуална "Златна мечка" за румънско "смахнато порно"