Quantcast
България е поискала забавяне на доставките с ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

България е поискала забавяне на доставките с ваксини

Предлагаме помощ и на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина
Обновена
3 096
 ЕПА/БГНЕС

България разполага с 13-14 млн. ваксини до края на годината, затова е поискала част от доставките да бъдат забавени. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. За всички е видно, че процесът на ваксинация върви бавно, коментира той. Страната ни обсъжда и да помогне с ваксини на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, като имаме готовност да дарим общо до 150 хил. ваксини на съседните страни. Основното количество вероятно ще бъде от "АстраЗенека" поради слабия интерес към тях у нас, каза още Кацаров. Той потвърди, че турци идват да се ваксинират в България, тъй като при тях се предлага само китайска ваксина. Идват и македонци.

Преди ден бившият здравен министър Костадин Ангелов се опита да направи скандал от решението на МЗ, като подхвърли, че се каним да отказваме доставки. Служебният министър обаче увери, че нашите потребности са напълно задоволени и няма опасност да се стигне до дефицит на ваксини.

Кацаров даде да се разбере, че не желае да прави агресивна кампания за агитиране на хората да се ваксинират и основният му стремеж е да се улесни максимално достъпът до имунизация. Стимулираме кметовете да търсят различни форми, включително и в парковете, осигурихме ваксини на личните лекари, за да не се разкарват, обясни той. "Обсъждахме дали да не правим кампания там, където хората си получават пенсиите, но решихме, че ще се изтълкува като натиск. Не искаме да звучи като натиск или принуда, нека всеки сам да реши, но поне бихме искали с ваша помощ да направим по-рационален разговора, да не е само емоция и слухове. Оттам нататък всеки сам ще си реши", коментира той.

"Единственият начин да избегнем трета вълна - за добро или за лошо, е ваксинацията", каза още министърът. Лятото е удобно време за ваксинация, допълни той и съобщи, че след прекаран тежко COVID-19 през декември, предстои да се ваксинира през следващата или по-следващата седмица. Като още един стимул той изтъкна и факта, че бяхме сред първите, които издават европейския ваксинационен сертификат и вече сме свързани с европейската система за проверка по границите.

Кацаров не се отказва да твърди, че в началото хората са имали основание да се съмняват във ваксините поради липсата на достатъчно данни за тяхното действие. Днес обаче имаме огромен брой ваксинирани - няма друго лекарство, тествано върху 2 млрд. души, и броят на страничните ефекти е изключително малък, коментира той.

Колективният имунитет зависи не само от темпа на ваксинация, но и от хората, които са преболедували, каза още Кацаров. Той смята, че в пъти повече хора са се срещали с вируса у нас отколкото са официално регистрираните. Правят се опити чрез събиране на допълнителни данни от лабораториите да се установи колко души са се срещали с вируса и тогава ще бъде направена нова прогноза, всичко друго е догадки, коментира министърът.

 

ЛЕЧЕНИЕ

По повод подготвяния единен протокол за лечение на COVID-19, зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов, който бе шеф на COVID отделението на Александровска каза днес, че идеята е да не се приключва само с това, а да се направи платформа за споделяне и обновяване на тези предписания. Целта е да има едно непрекъснато усъвършенстване на знанията, обясни Томов. Липсата на единен протокол беше голям проблем миналата година, когато много хора се самолекуваха, а много медици не бяха в състояние да назначат адекватно лечение. Такъв протокол се появи едва в края на годината, но не бе спазван еднакво от всички болници.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на заразени с COVID-19 са под 2% от тестваните, показва статистиката на единния информационен портал. С положителни проби за изминалото денонощие са 197 души при тествани 12 042 души. 

Във всички области на страната новорегистрираните болни са под 20 с изключение на София град, където вирусът е открит при 34 души. 

Хоспитализираните в болници са 2881, от които в интензивно отделение - 326. 21 души са загубили битката с болестта. 

Ваксинациите напредват, макар и с по-бавно темпо от заявеното за желано - за едно денонощие са поставени 21 992 дози. Така общо поставените дози стават 1 405 952, с две дози са ваксинирани 586 620 души. 

Още

Броят на починалите с коронавирус у нас надхвърли 20 000

20.09.2021

Обновена

1247
В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза

20.09.2021

549
МЗ пуска томбола с таблети и часовници за ваксинирани

19.09.2021

3404