facebook
twitter

Горещи новини

Боил Банов поиска оставката на директора на Музикалното училище заради оперна прима

6316
Илияна Кирилова

Министърът на културата Боил Банов поиска във "Фейсбук" оставката на Столина Добрева, директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тя е поискала от оперната прима Дарина Такова да се яви на конкурс за учител. "За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева", написа Банов в социалната мрежа.

Повод за реакцията на министъра е публикацията на Дарина Такова в личния ѝ профил. "Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, „Метрополитън опера“, „Лисеу“, „Ла Фениче“, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, „Джулиард скул“, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Училището, което съм завършила, което е било дом на три от международните ми майсторски класове и където години наред бях в безупречна комуникация и сътрудничество с историческия директор Милка Митева. На мен ми бе обяснено от новата директорка че: 1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що „завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4,50“; 2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.

Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми. Всеки мой ученик знае, че в кабинета ни, въпреки травмата, аз пея и показвам технически примери, необходими за осмислянето на разликата между правилното и неправилното пеене – разлика, която учениците на малко педагози в България знаят да правят. Но аз не пея. Ако някой иска да изнеса програма от 5 произведения пред която и да е комисия, трябва да поеме отговорността да се свърже с мой агент, да ми плати хонорар или да поеме финансовата и правна отговорност пред съдебната власт на Белгия, където водя 13-годишно дело срещу лекаря, осакатил моя инструмент (нека го наречем така, може би ако на китарист, пианист или тромбонист обясним, че ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, на който обаче струните, клапите и клавишите не могат да бъдат заменени с по-нови или по-здрави, ще проумеят, че певците не са „втора класа музиканти“, както обичат да се шегуват още на консерваторско ниво и явно този манталитет си им остава завинаги).

По целия цивилизован свят артисти като мен биват канени да предават безценния си опит без да бъдат подлагани на унизителни конкурси наравно със случайни кандидати. За тези световни музикални институции присъствието на артист с кариера е въпрос на престиж и чест", написа Такова.

Столина Добрева преподава в НМУ китара и камерна музика повече от 20 години. Негов директор е от 2017 г., когато поема поста от Милка Митева.

133

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Във войната за авторски права управляващите са зрители
Министърът на културата не дава оставка, защото спестил държавни пари

26.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

491
Министър Банов мина в кръгова отбрана за Ларгото

15.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

1438 14

Коментари

Страници

Скрудж

Абсурдна ситуация!

Министърт трябва да е наясно, че не може да иска "оставка" от директорката защото тя не заема изборна длъжност, а е назначена с конкурс на МК и той като министър е неин работодател. Тоест, Банов може да я помоли да подаде молба за напускане по собствено желание или да я уволни. Второто ще е много трудно защото директорката е спазила изискванията на закона, колкото и абсурдно да звучи!

ГАМЕНЧЕТО

Както казваше един на площад Славейков: важно е колко е културата на министъра на културата а не кой е министър на културата.

Sevur

Без думи. Самият Банов, който беше записан как съветва фирма да усвои парите за поръчка да уволнява някой, който спазва законите и наредбите за провеждане на конкурси. Това си е направо сюрреализъм. Безумие някакво. Не спазваш законите и си ОК. Спазваш ги и край, отиваш си. Още повече, че това изявление очевидно е направено въз основа на пост в социалните мрежи и разговор със засегнатото лице. Не оставам с впечатление да е разговаряно с директорката, до която по презумция министърът би следвало да се допита и ако е постъпила правилно да защити. Просто абсурдно. 

Strudel

Запознах се с обясненията на оперната прима Дарина Такова и веднага се вижда, че тя не става за преподавател.

Обясненията са толкова надути и егоцентрични. Тази жена не разбира, че педагог е нещо по-различно от изпълнител.

Моите уважения към постиженията й като изпълнител, както и съжаления за сполетялото я нещастие.

 

Стоичков е гениален футболист, биографията му е дори по-богата от Такова, но за педагог не става. Той поне го разбира(така мисля).

 

Sevur

Много правилно си го описал. Именно затова и се следват тези правила, закони и наредби - за да попадне точният човек там. Но за министър Банов това явно не важи - то и като се имат предвид телефонните му изяви, това си е ясно. Оставка по фейса да искаш. Каква държава само изградихме всички ние последните 10 години.

редник

Просто абсурдно. 

 

Не, просто пореден пример за достигнато ниво на некомпетентност...

 

Едно е да режисираш на театралната сцена, друго е в министерско кресло.

Като е толкова ербап Банов, да подпише заповед, с която отменя конкурса и нарежда на директорката да назначи примата без конкурс...

PlaNed
снимка на PlaNed

Министърът на културата Боил Банов поиска във "Фейсбук" оставката на Столина Добрева, директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Тя може ли да му я връчи в Истаграм или се признава само през месинджъра?

Дежурния

Доколкото се разбира от описанията на тази случка, Боил Банов натиска директор да назначи преподавател в открито нарушение на условията на обявен конкурс.

За такова нещо е добре самият Боил Банов да си е подготвил оставката до понеделник.

Темелко Сенегалеца
снимка на Темелко Сенегалеца

Абсолютно!

Калин Банов: о-став-ка, о-став-ка!

Нагли калинтрегери!

mercury
снимка на mercury

Но Дарина Такова е педагог. Тя е подготвила ученици, които са приети в консерватории. Тоест, тя е доказал се педагог. Не само доказал се изпълнител, но и доказал се педагог.

Една женица с нестатъчно висока степен на морал и вероятно посредствен педагог и някакъв посредствен музикант решава да унизи доказал се майстор и педагог със средствата на бюрокрацията и буквоядството.  

И кой печели от това?

Дарина Такова не е преценила с какъв тип човек ще си има работа, като е смятала, че тази директорка е на висотата на старата директорка, с която е работила успешно.  По-жестоко и отвратително нещо от българската завист няма!    

Темелко Сенегалеца
снимка на Темелко Сенегалеца

Правилата са да се спазват. Ако беше станало каквото иска "примата", тогава действително директорката щеше да е за уволнение.

mercury
снимка на mercury

Глупости на търкалета. Ако директорката беше читава и имаше акъл в главата, нямаше да отреже примата по този безобразен начин. Един директор винаги може да привлече качествен и известен човек да работи в неговото училище - проекти, избираеми форми, вечерни курсове и прочие. Можело е и проформа да проведе конкурса, стига да иска, като уведоми примата. Възможности много и всякакви. Просто тази директорка е глупава завистлива гъска, която лишава учениците си от добър майстор, при какъвто все пак ще ходят, но срещу допълнително заплащане. 

Предишната директорка как се е разбирала с примата, а? И са работили заедно. Значи може, при желание. 

  

fierсe
снимка на fierсe

какви са правилата за назначаване на преподавател там?!?

конкурс, както се разбра!

допускат ли правилата изключения?!? явно не!

ти какво предлагаш мъркюри?!?

да се нарушат правилата, или викаш то кой не ги нарушава?!?

какво, под нивото на такова е да се яви на конкурс за работа?!?

ами ако кандидатстваше за ла скала, пак ли щеше да е под нивото и?!?

ще спра за да не река нещо по ...

mercury
снимка на mercury

Тя е пяла по световните сцени, тоест минала е през всички конкурси.

Подготвила е сумати младежи, тоест минала е през конкурси за педагог.

Колко още да се доказва?!  

Манасия

Няма ли право и някой друг да се докаже като способен за тази длъжност, или трябва да почака да й изнесат след време четиридесет?

mercury
снимка на mercury

На този етап тя няма конкуренция. 

маргаритка2

Не е така. Написала е, че "пее в кабинета си".

Значи пее, но и е под достойнството конкурс, на който се явявя?!?

 

Тя може и под душа да си пее. Щом законът изисква конкурс, директорката няма право да я парашутира!

 

За Банов и на какво основание търси оставки с оср@ния си г@з е голяма мистерия.

 

 

 

 

fierсe
снимка на fierсe

е като няма тогава какво, не може да си надмогне егото ли?!?

Манасия

Това, че е без конкуреция, може лесно да се удостовери с конкурс. Всяка обществено финансирана длъжност трябва да се заема с конкурс. Няма проблем госпожата да блести в преподаването в някоя от частните музикални школи, в които не се налага провеждане на конкурс.

mercury
снимка на mercury

Нищо не пречи да се направи конкурс и да се спазят правилата.

И какъв според вас трябва да е резултатът от него? 

Манасия

Да спечели този, който се е показал като по-подготвен съобразно условията на конкурса. Абсурдно е принципалът да иска оставки за спазване на закона. Без конкурс може да бъде назначена я Такова, я Калинкова.

тютюн

Това корумпе минало ли е на психиатър?

Какво ли би направил хан Крум на негодни политици? 

Johnny2965

В случая, всеки от засегнатите е прав. Оевидно, конкурсните правила се нуждаят от ревизия поради явното неотчитане на случаи като Такова. 

Манасия

Какво му е на случаят Такова? "Здравейте, днес пих кафе, купих си шалче на Графа и наминах насам, защото реших да поучителствам при вас. До понеделник!".

Weiß

           "Какво ли би направил хан Крум на негодни политици? "

 

Скъсявал ги е с една глава.

 

Покойния Радко Радков бе казал на един абрашев, предишен  министър на културата:

  -  Аз имам жена, 20 години по-млада от мен, и тя ми служи по-добре на к*ра, отколкото ти на българската култура.

 

Дежурния

Тя е пяла по световните сцени, тоест минала е през всички конкурси.

Подготвила е сумати младежи, тоест минала е през конкурси за педагог.

Колко още да се доказва?!  

Явявя се на конкурс за длъжност за която се изисква пеене, а тя (за нещастие) вече не може да пее.

Подготвила е няколко младежи като частен учител, доколко и как е отделен въпрос, а се явява на конкурс за държавно училище.

Това обаче са нормалните житейски неща. Истински скандалното е, че министърът открито и нагло иска да се опорочава конкурс. Никой не би възразил на някаква форма за използване на знания и умения на заслужили хора, но опорочаване на конкурси не е от тях.

Андрешко както винаги смята, че законите и правилата са само за другите.

mercury
снимка на mercury

Нищо не пречи да се направи конкурс и да се спазят правилата.

И какъв, според вас, трябва да е резултатът от него? 

маргаритка2

Би трябвало да е положителен.

маргаритка2

Министърът би трябвало да уволни директорката по КТ, след като счита, че е сгафила..

.

Или да отдели някой щат от Министерството за Примата...

 

В крайна сметка проблемът е в нея, по-точно в съдебния й процес (между другото, 13 години там... Гнила работа)

mercury
снимка на mercury

Би трябвало да е положителен.

За нея. 

Щото няма как иначе.

Тогава на тази директорка къде й е акъла, че не е разговаряла с примата на четири очи и не й е казала, че конкурсът ще бъде проформа, ами директно я е отрязала и така прави скандал, унизявайки Дарина Такова?  

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×