Медия без
политическа реклама

Атанас Запрянов: Не се стремим към договор за Ф-16 на всяка цена

05 Май 2019
БГНЕС

Веднага след Гергьовден делегация, водена от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, заминава за САЩ за преговори за придобиването на нов многоцелеви изтребител за бойната авиация Ф-16. Той коментира пред БНР целите и задачите на българската страна в преговорите.

„Намираме се по средата на подготовката на договора. Американската страна работи много активно по своето предложение и неговата ценова оценка. Двете страни ще имат възможност да разгледат всяко едно предложение от бъдещия договор, неговата стойност, да дискутираме пакета, който ще получим. Намираме се в един много интензивен и важен етап. Екипът, който заминава, има ясен мандат. Той е разписан и утвърден от министъра на отбраната, съгласуван е с другите министерства. Онези основни параметри, към които ние ще се стремим да получим като проект на договор и пакет, за нас са ясни. Въпросът е доколко двете страни ще можем в рамките на това наше искане да удовлетворим и ценовата оферта, която ние смятаме, че би следвало да бъде понижена“, каза Атанас Запрянов.

По думите му мандатът от българския парламент е с рамка от 1.5 - 1.8 млрд. лв. с ДДС. Имаме разрешение да се отклоним от този параметър, но това не може да е безгранично, подчерта зам.-министърът и добави: „Цената на този проект, начинът на нейното заплащане може да повлияе на другите два проекта. Ние затова се стремим към решение, което да не окаже негативно влияние върху проекта за корабите и проекта за военната машина“.

Запрянов заяви, че има сериозна декларация от американска страна за преглед на пакета и цената. Надявам се да се договорим, каза той и добави: "Тази инвестиция ще ни помогне да започнем създаването, не възстановяването, на едно много по-модерно военновъздушно училище от това, което беше закритото през 2003 г. Това е един шанс - чрез инвестиции от фирмата-изпълнител на основната част на проекта за самолета да създадем такива модерни способности във военновъздушното училище".

По думите на заместник военния министър има червени линии, които няма да бъдат прекрачени: "Първо по отношение на срока за доставка - не може да бъде удължаван. Второ - пакетът не бива да бъде орязван, за да постигнем понижение на цената, че да загубим способности. Ще се стремим към разумен пакет на Ф-16. Има други направления, в които ще търсим съгласие на американската страна за намаляване на разходите"."Ние се стремим не да постигнем договор за Ф-16 на всяка цена и на каквато и да е цена, а договор, който да бъде взаимно приемлив и да създава реални способности", категоричен бе Атанас Запрянов. Според него в средата на юни трябва да имаме представен от американската страна проект на договор.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Атанас Запрянов, F-16

Още по темата