Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Артекс" има 7 дни да обжалва спирането на "Златен век"

Изграждането на небостъргача досега не е било проверявано от централната дирекция за строителен контрол, а само от регионалната

05 Апр. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Артекс", фирмата, която строи небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", има 7-дневен срок, в който може да отправи възражение, след това строежът ще бъде спрян. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от БГНЕС. Строежът бе временно спрян вчера по изрично настояване на премера Бойко Борисов. Дотогава и строителният контрол, и регионалното министерство твърдяха, че обектът има разрешение за строеж. Фирмата възложител стана особено известна покрай сканадала с евтини жилища, продавани на политици.

Всички констатации, направени от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) дават достатъчно основание да бъде спрян строежът, заявява министър Аврамова. Тя припомня изнесените вчера данни, че става дума за нарушения при изпълнението на подземните етажи - дейности, които са залегнали в проекта, но не са изпълнени. Отделно от това се работи в съсеседен терен.

Тя обаче признава, че всички проверки, които са извършвани на сградата до този момент, са правени от регионалния отдел за строителен контрол, а сега е първата, извършена централната дирекция. „Не мога да коментирам дали някой си е затворил очите“, посочва тя.

Небостъргачът се води обект втора категория и именно това е формалният повод изтеклото му разрешително за строеж да бъде удължено след приемането в края на 2017 г. на специални законови поправки за големите инфраструктурни обекти.

Издаденото вчера предписание е за спиране на строежа и за отстраняване на всички допуснати отклонения по време на строителството.

На въпрос има ли вариант, при който сградата да бъде разрушена, допълва БГНЕС, министър Аврамова отговаря: „Не мога да гадая. Нека всички компетентни органи си свършат работата и дадат становище сградата законно ли е построена. Тя има законно издадени строителни книжа и разрешение за строеж, което е влязло в сила. В годините е било и удължавано. Спорът, който стои на дневен ред, е има или няма валидно разрешение за строеж. Очаквам Софийският административен съд да се произнесе по този въпрос“.

 

    Още по темата

    АНКЕТА "СЕГА"

    За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?