Медия без
политическа реклама

60 милиарда долара в криптовалути изгоряха за седмица

Паниката на световните фондови борси се пренесе и на петролните пазари

21 Ноем. 2018
Shutterstock

Пет дни подред на пазара за криптовалути продължава спад, като биткойнът проби границата от 6000 долара, а след това експресно проби и 5000 долара. Вчера цената достигна 4394 долара за брой, предадоха агенциите. Вълна от панически разпродажби стартира от миналата сряда, а от понеделник се превърна в истинска лавина, която обезцени най-масовата криптовалута с 31% за шест дни. Само за този период инвестиралите в биткойни загубиха 30 милиарда долара. От януари до ноември биткойнът загуби 82% от стойността си, а пазарната му капитализация се срина с 250 милиарда долара. За всички валути загубите от началото на годината до сега са 661 милиарда долара- сума, съпоставима с Брутния вътрешен продукт на държави като Турция, Швейцария или Саудитска Арабия. След събитията от последните дни, цената на биткойна спадна под цената на "изкопаването" му, която се изчислява на 6000 долара за брой. Това означава, че не нови биткойни торпилират цената, а инвеститори, уплашени от развитието на ситуацията на пазара на криптовалути.

В същото време петролните фючърси се понижават с над 2% по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорската паника на световните фондови борси се отрази негативно и на пазарите на суровини. Януарските фючърси на петрола сорт брент се понижават с 2,22% към 65,30 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 2,34% към 55,90 долара за барел, отправяйки поглед към техните важни дъна съответно от 64,61 и от 54,90 долара, достигнати седмица по-рано (на 13-ти ноември). Подновеният спад на цените на петрола е факт въпреки очакваното от мнозина решение за намаляване на добивите с до 1,4 млн. барела дневно на предстоящата на 6-и декември срещата на "ОПЕК +" (на страните - членки на картела и на техните съюзници, включително Русия).

Петролните фючърси продължават да се търгуват с около 25% под достигнатите върхове от началото на октомври, като зад това рязко намаляване на цените на черното злато стоят опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж и респективно на потреблението на петрол през следващата година, както и силното увеличаване на добивите и на доставките на суров петрол от САЩ. Шефът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви по време на конференция в Норвегия, че петролните пазари са навлезли в безпрецедентен период на несигурност, дължащ се на геополитическата нестабилност.

Ключови думи:

биткойн