Quantcast

Медия без
политическа реклама

4.06 е средната оценка на матурата по български

Намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме на текст, коментират от МОН

14 Юни 2019Обновена
Илияна Кирилова
Таня Михайлова

Средната оценка на матурата по български език и литература е добър 4.06, а на втория зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е много добър 4.67, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. МОН днес представи анализ на резултатите от матурите. Според Михайлова средният брой точки спрямо предходни години е съизмерим. Миналата година средният резултат по български език и литература беше 4.24, а на втория изпит - 4.50.

"За нас е изключително важно това, което се забелязва в матурата по БЕЛ - все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на държавния зрелостен изпит“, посочи Михайлова. Тя обаче подчерта, че е изненадващо, както през годините, така и на тази матура, че има зрелостници, които просто преписват текста. „Тоест не създават собствен текст, а преписват този от упражнението. За съжаление, намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме. Това са умения, които ще бъдат заложени в следващите политики, които Министерството на образованието и науката ще разработи и ще бъдат представени на годишните съвещания с експертите, за да може специално в тези области да се подобри“, изтъкна тя.

Броят на зрелостниците с пълни 100 точки е 226, учениците с по две слаби оценки са 973.

Едни и същи училища държат ТОП 5 на матурата по български и литература, като отново на първо място е 91 Немска езикова гимназия в София. Второ тази година е 73 СУПЧЕ "Владислав Граматик", което миналата година беше на четвърто място. Испанската гимназия е трета - отстъпление с една позиция спрямо 2018 г. Американският колеж се изкачва от пета на четвърта позиция, а ЕГ "Пловдив" отстъпва на пето място.

Любопитен отличник се появява на втората матура. Тук първите две места заемат две математически гимназии - СМГ и Първа частна математическа гимназия, докато миналата година първенец беше Американският колеж с впечатляващия среден резултат от 5.93. Третото място тази година заема СУ "Христо Ботев" от Чепинци.

 

Още по темата