Медия без
политическа реклама

3945 са новите случаи на коронавирус у нас

В София ще се разкрият още седем COVID-зони в ДКЦ, нови 181 медицински служители са заразени

12 Ноем. 2020Обновена

3 945 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 10 830 PCR теста. Това означава, че положителните проби са 36,4% от всички изследвани.

В София отново има най-много новозаразени - 1 116, следва Пловдив с 378 и Варна с 295 положителни проби.

В болници се лекуват 4 478 болни, 276 са в интензивни отделения. През миналото денонощие са излекувани 915 пациенти, починали са 47, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Така починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, стават 1898.

Сред новите случаи на починали има двама мъже на 42 и 47 години, които са били с придружаващи заболявания - диабет и хронично бъбречно заболяване. За други 14 души, които са загубили битката с COVID, няма данни да са имали придружаващи заболявания.

Медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция вече са 3459 - нови 181 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 74 са установени при лекари, 51 - при медицински сестри, 17 - при санитари, 3 - при фелдшери и 36 - при друг медицински персонал.

От началото на COVID-пандемията потвърдените случаи на заразяване у нас са вече общо 87 311. Активните случаи са 58 699.

Усложнява се ситуацията в два от домовете за възрастни - в Старозагорските минерални бани и в дома "Венета Ботева" във Велико Търново. В дома в Старозагорските минерални бани с положителни резултати са 7 от настанените и 6 души от персонала, хората обаче засега са без симптоми. В дома има и смъртен случай на възрастна жена с вируса. С положителни проби са 11 от настанените в дома във Велико Търново и петима от персонала. Домът се поставя под карантина. 

Нови противоепидемични мерки на здравния министър влизат в сила от днес и ще продължат до 30 ноември. Лицата на и над 65-години ще могат да пазаруват в хранителни магазини и аптеки само в часовете между 8 и 10 часа.

Заведенията за хранене, ресторантите, кафенетата и баровете в цялата страна могат да работят в часовете между 6 ч. сутринта и 23:30 ч. Учениците от 5. до 12. клас в областите с достигната заболяемост над 120 на 100 000 души и 15% болни в клас минават онлайн.

Три са болниците в София, които приемат деца с коронавирус и усложнения от него - Инфекциозна, Педиатрията и "Пирогов", съобщава Dariknews.bg. По информация на здравното министерство към момента няма недостиг на легла за деца в тези болници. В детските отделения на Окръжна, Александровска и Втора градска болница не се приемат деца с коронавирус. Основните стъпки при хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция са в зависимост от тежестта на спешното състояние, като чрез медицински триаж всички пациенти, включително децата, се категоризират от специалисти и се насочват към лечебни заведения, уточняват от здравното министерство.

До края на седмицата ще има нови седем COVID зони в диагностичноконсултативните центрове (ДКЦ) в София. В момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники. Това обяви пред бТВ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите ѝ предстои да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция. За пример тя даде Пета градска болница, в която ще бъдат разкрити 35 допълнителни легла, а в Първа градска - 10.

Целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да преглеждат пациентите си. В тези COVID зони ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага – и рентген. По думите ѝ за пациента няма да има разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или COVID кабинет в поликлиника. Тя уточни, че на тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани. За лечение или хоспитализация трябва да се обръщат към личните си лекари.

Информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на сайта на общината.

ОТВОРЕНИ ОТ 11 НОЕМВРИ:

 11. ДКЦ в район „Възраждане“ – ул. "Цар Симеон" № 145;

 12. ДКЦ в район „Люлин“ – ж.к. "Люлин-9", ул. "Иван Бойчев" № 17 (бивша ул. "Кореняк");

✅ 17. ДКЦ в район „Оборище“ – бул. “Евлоги Георгиев”№ 108;

ОТВОРЕНИ ОТ 12 НОЕМВРИ:

 8. ДКЦ в район „Надежда“ – ул. „Христо Силянов“ № 77;

 20. ДКЦ в „Красно село“ – бул. "Ген. Стефан Тошев" № 15 – 17;

✅ 22. ДКЦ в район „Слатина“ – ул. „Николай Коперник“ № 9;

ОТВОРЕНИ ОТ 13 НОЕМВРИ:

 18. ДКЦ в район „Подуяне“ – ж.к. "Сухата река", ул. „Емануил Васкидович“ 51.

Още по темата