Quantcast

Медия без
политическа реклама

15 000 българи умират на година от мръсен въздух

България е първа в ЕС по замърсяване с фини прахови частици

26 Март 2019
Илияна Кирилова

15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизстан, Таджикистан и Грузия. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни. 

Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици, а пулмологът д-р Александър Симидчиев добавя: "Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка".

Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни. По европейски стандарт нивата на фини прахови частици не бива да надвишават 25 микрограма на кубичен метър. Здравните препоръки обаче показват, че безопасни са до 10 микрограма.

 Над 400 хиляди българи страдат от астма.

"То (замърсяването) търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване", казва още д-р Симидчиев.

Затова са важни мерките срещу замърсяването на въздуха, но у нас те са достатъчни. Срещу България вече има една наказателна процедура, и то в напреднала фаза, заради замърсения въздух.

"Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат", възмутен е адвокат Пламен Таушанов - председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

И добавя, че 20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи. Но въпреки това, значителен процент българите не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от замърсяването.

Според Световната здравна организация 60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители. В световен мащаб заради замърсен въздух умират 7 млн. души годишно.

 

Още по темата