Медия без
политическа реклама

Коронавирусът вероятно ще бъде с нас завинаги

С какво 2019-nCov се различава от обичайния грип

03 Февр. 2020www.dw.de
EPA

Хиляди хора вече са се заразили с новия коронавирус, който причинява тежки респираторни заболявания. Смъртните случаи вече са над 300 и нарастват всеки ден. На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището за „глобална заплаха за общественото здраве в световен мащаб“. Това е предупреждение, отнасящо се за събития, представляващи риск за множество страни и която изисква координирани международни действия.

Съществените подробности за вируса и как се разпространява все още не са известни, но експертите обмислят най-добрите и най-лошите сценарии въз основа на предишни епидемии и това, което учените вече знаят.

Колко хора ще се заразят с вируса?

Китайските власти наложиха карантина на градовете в центъра на епидемията, а изследователите бързо споделят данни за вируса със СЗО. Но броят на случаите на зараза нараства и вече е 13 000 най-вече в Китай. Това доведе до прогнозата, че вирусът може да зарази около 39 000 от 30-те милиона души, живеещи в района на Ухан. „Изглежда, че вирусът е напуснал територията на Китай, разпространява се твърде далеч и твърде бързо, за да бъде наистина задържан“, каза Иън Маккей, вирусолог от Университета на Куинсланд в Бризбейн, Австралия.

„В най-добрия случай броят на заразените ще бъде ограничен от мерките за контрол”, каза Бен Коулинг, епидемиолог от университета в Хонконг. „Но е рано да се каже дали мерки като карантината и широкото използване на маски за лице работят. Инкубационният период за вируса – до 14 дни – е по-дълъг от прилаганите на повечето места карантинни мерки”, добави той.

При най-лошия сценарий около 190 000 души могат да бъдат заразени в Ухан. Учените са особено загрижени заради новите огнища, възникващи извън Китай. Вирусът вече се е разпространил в малки локализирани клъстери във Виетнам, Япония, Германия и Съединените щати, но властите бързат да изолират засегнатите. По-малко от 100 случая са регистрирани извън Китай към 30 януари.

Каква ще е съдбата на вируса?

Когато един вирус циркулира непрекъснато в дадена общност, за него се казва, че е ендемичен. Вирусите, които причиняват варицела и грип, са ендемични в много страни, но огнищата могат да бъдат контролирани чрез ваксинация и поставяне под карантина и домашно лечение на болните.

Един от въпросите сега е какво ще се случи с новия коронавирус. Ако усилията за ограничаването му се провалят, има голям шанс той да стане ендемичен. Както при грипа, това може да означава, че всяка година той ще причинява смърт, докато не се разработи ваксина. Ако вирусът може да се разпространява от хора, които са заразени, но нямат симптоми, ще бъде по-трудно да се контролира разпространението му, което увеличава шансовете му да стане ендемичен.

Има няколко случая на заразени хора, които не проявяват никакви симптоми, но все още не е ясно дали такива нетипични или леки случаи са често срещани и дали или колко заразни са. “Вероятно имаме работа с вирус, който ще бъде с нас дълго време, вероятно завинаги”, казва Маккей.

Ще мутира ли 2019-nCov?

Някои изследователи се притесняват, че с разпространението си коронавирусът от Китай може да мутира, така че патогенът да се разпространява по-ефективно или да стане по-вероятно да причини заболявания и при младите хора. Понастоящем вирусът е причинил тежки заболявания и смърт главно при по-възрастни пациенти, особено такива с придружаващи заболявания като диабет и сърдечни заболявания. 36-годишен мъж от Ухан без допълнителни или хронични болести е най-младата жертва, за която се съобщава досега.

Кристиан Андерсен, изследовател на инфекциозни болести в център „Ла Джола” в Калифорния, не е загрижен за това дали вирусът да стане по-вирулентен. Той каза, че вирусите постоянно мутират и това е част от техния жизнен цикъл, но тези мутации обикновено не правят вируса по-вирулентен или причиняващ по-сериозни заболявания. „Не мога да се сетя за каквито и да е примери за това с патоген“, заяви той.

Колко хора ще умрат?

Степента на смъртност за всеки вирус се определя от дела на заразените хора, които умират. Това е труден за изчисление показател в разгара на епидемия, тъй като данните за новозаразени и починали постоянно се актуализират. Около 300 смъртни случая от близо 10 000заразени, новият коронавирус има смъртност от 2–3%. Това е значително по-ниско от SARS, който уби около 10% от хората, които зарази.

„Смъртните случаи, причинени от новия коронавирус вероятно ще намалеят, тъй като се установяват по-леки и безсимптомни случаи”, заяви вирусологът Марк Харис от Университета в Лийдс, Великобритания.

В момента няма ефективно лечение срещу вируса. Две лекарства срещу ХИВ, за които се смята, че са насочени към протеин, който помага на коронавирусите да се репликират, се тестват като лечение. Учените са идентифицирали и други съществуващи медикаменти, насочени към тази функция, а няколко международни изследователски екипа работят върху създаването на ваксина.

Броят на смъртните случаи ще зависи и от това как здравната система в Китай се справя с големия брой случаи. Поставянето на хора на системи и в проветриви помещения може да гарантира, че те получават достатъчно течности и кислород, докато имунната система на тялото им се бори с вируса. „Китай изгражда две нови болници в Ухан, за да се погрижи за заразените хора, но ако вирусът се разпространи в части от света с по-малко ресурси, като например бедни страни в Африка, техните здравни системи биха могли да не се справят”, каза Санджая Сенайяке, специалист по инфекциозни болести в Австралийския национален университет в Канбера.

Обявявайки настоящия вирус за глобална заплаха за световното здраве, генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че основната му грижа е, че епидемията може да се разпространи в страни с крехки здравни системи.

„Ако вирусът се разпространи по целия свят, броят на смъртните случаи може да бъде значителен. Сегашната смъртност от 2–3% – макар и да не е толкова висока, колкото при SARS – все още е доста висока за инфекциозно заболяване”, заяви Адам Камрад-Скот, глобален специалист по здравна сигурност в Университета в Сидни, Австралия.

Вирусната епидемия избухнала през 1918 г. и известна като испански грип, зарази около половин милиард души – една трета от населението на света по това време, и уби над 2,5% от заразените – около 50 милиона души.

„Китайският коронавирус вероятно няма да доведе до такъв апокалиптичен сценарий, защото обикновено не заразява или убива млади и здрави хора”, добави Камрад-Скот. 

 

КОРОНАВИРУС ИЛИ ГРИП? КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ

На пръв поглед симптомите на смъртоносното заболяване, причинено от новия коронавирус, са същите като при грипа. Затова е важно да можем да ги различаваме.

Типични за коронавируса са следните симптоми:

треска (с температура)

суха кашлица

задух

болки в мускулите

умора и отпадналост.

По-рядко срещани симптоми са: главоболие, храчене на кръв, разстройство.

Нетипични симптоми са:

хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Тъй като новият вид коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища, заразените страдат най-вече от суха кашлица, задух и/или пневмония, но нямат възпалено гърло.

В повечето случаи заразяването с новия вирус протича безобидно и дори без всякакви симптоми. Според Института „Робърт Кох", инкубационният период може да продължи до 14 дни. Специалистите препоръчват да не се прилага самолечение и при съмнение за заразяване да се посети специалист. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да провери за какъв тип вируси става дума. 

В лабораторни условия може да се установи за какъв тип вирус става дума

Важно е още да се знае, че маските пред устата и носа не могат да предпазят от заразяване, тъй като вирусите, включително и новият коронавирус, се предават по капков път или при контакт със заразена повърхност. Затова най-добрата превенция е да стоите далеч от хора, които са заразени, да миете ръцете си редовно и задължително със сапун и след това да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба.

Грип или настинка? Разликите са малки.

Лекарите понякога изпитват затруднения да направят разлика между обикновената настинка и грипа.

Една настинка най-често започва с дразнене в гърлото, хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има малко повишена температура, главоболие и отпадналост.

Истинският грип обаче поваля човека изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура до 41 градуса, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и е в състояние да спи постоянно.

Обикновената настинка преминава за няколко дни, а симптомите отшумяват след около седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго.

Постоянната комисия по ваксинациите на Германия (STIKO) препоръчва ежегодната противогрипна ваксина особено на онези, които са изложени на повишен риск от развитие на усложнения. Става дума за хора над 60 години, хронично болни от всички възрасти, бременни жени и жители на старчески домове. Лицата, които са в постоянен контакт с много хора, също са изложени на по-висок риск: медицински персонал, служители в институции, които обслужват много хора.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се причиняват от вируси, срещу които антибиотиците не помагат. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и ограничават разпространението им, като атакуват клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е наложително, ако бактериите вече са навлезли в организма и са започнали да се  размножават. Това може да предизвика възпаление или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка обикновено са причинени от бактерии. В тези случаи прилагането на антибиотик е наложително.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?