Медия без
политическа реклама

От днес болниците приемат с е-направление

До месеци се очаква да заработи и мобилното приложение за достъп до здравното досие на пациентите

01 Авг. 2022
Илияна Кирилова
През юли са били издадени тестово над 44 000 е-направления за прием в болница

От днес, 1 август, приемът във всички болници у нас става с електронно направление, тъй като хартиеното остава в историята, припомнят от здравното министерство. Така при планова операция на пациента няма да му се налага да ходи до лекаря, за да си вземе направлението, както беше досега.

"Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да бъдат преносители на хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент", казват от МЗ. Дигитален става целият процес - от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение. Т.е. очаква да се спре разкарването на пациенти от болница на болница в търсене на място къде да приет.

Пациентът ще може да бъде хоспитализиран, без да ходи до джипито си, като това, което ще му е нужно, е да разполага с номера на електронното направление или датата на издаването му", коментира пред Би Ти Ви д-р Мария Мингова, директор на ДКЦ "Аджибадем Сити Клиник". По думите й тази информация може да бъде изпратена от лекаря до пациента по имейл, със SMS, или просто да му я издиктува по телефона. На регистратурата в болницата човек трябва да каже или номера на направлението, или датата на издаването му. "В това поле се поставя референтният номер на направлението и чрез бутон търсене излиза цялата информация. Отнема не повече от минута", добави регистраторът в лечебното заведение Илияна Атанасова, обяснявайки че досега информацията от хартиеното направление се набираше ръчно от регистраторите в болниците, за да се въведе в системите им, което правеше и процедурата по-продължителна.

 

ТЕСТ

През юли лекари и болници доброволно издаваха електронни направления за хоспитализация, за да се тества системата, преди да стане задължителна за всички. Проведени са били срещи със софтуерните доставчици и обучения на болничния персонал. Данните на МЗ показват, че за изминалия месец са издадени над 44 000 подобни е-направления за прием в болница. Това според ведомството показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление. Сред лечебните заведения, осъществили реални хоспитализации чрез електронни направления, са не само големи университетски болници и областни болници, а и такива в по-малки населени места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и др., отчетоха от МЗ.

"Пациентът трябва да бъде приет в болница, независимо дали има, или няма технически проблем, независимо от какво естество е техническият проблем. В случая си има начин за реакция – болницата трябва да се обърне към доставчика си на софтуер, ако той не може да реши проблема локално, съпорт центъра на информационно обслужване работи денонощно", обясни зам.-министър на здравеопазването Невена Цанкова преди Би Ти Ви.

 

ЗДРАВНО ДОСИЕ

"До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година - въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства", посочват още от МОН.

До месеци се очаква да бъде пуснато и мобилно приложение за достъп до здравното досие на пациентите, до което се стига с електронен подпис. След като се регистрират, пациентите ще могат да виждат извършените им прегледи, издадените направления, резултати от изследванията, издадени рецепти. При прием в болница пък се очаква да получаваме известие. "Много добре визуализирана информация за пациента - каква му е медицинската история, в това число ако има изписани рецепти с предложения за дозировка на лекарствата", посочва Цанкова.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация, показват още данни на МЗ.