Медия без
политическа реклама

Русия вкарва доброволно хиперзвуковата Авангард в договора СТАРТ

Крилатият боен блок е способен да лети в плътните слоеве на атмосферата с близо 25 000 км/ч

25 Дек. 2020
Министерство на отбраната на Русия

Москва доброволно разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен и като договора нов СТАРТ, до хиперзвуковата система "Авангард". Това обяви за РИА Новости Владимир Ермаков, директор на Департамента за неразпространение и контрол на оръжията на Министерството на външните работи. "Това беше направено в дух на добра воля, въпреки редица възникнали правни проблеми, включително свързани с неконструктивните подходи на САЩ за контрол върху такива системи. Тези въпроси тепърва предстои да бъдат решени. Като цяло ние сме отворени за обсъждане в многостранни формати", обяви Ермаков.

Външният министър Сергей Лавров обяви в средата на ноември, че Русия е готова да вземе предвид системите "Авангард" и "Сармат" в Договора, но "Посейдон", "Буревестник" и редица други не попадат в обхвата на този документ.

Договорът START III между Русия и САЩ влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Той предвижда намаляване от двете страни на техните ядрени арсенали за седем години до такъв брой, че той да не надвишава 700 междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи, както и 1550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки.

START III е единственият активен договор за ограничаване на оръжията между Русия и САЩ, но той изтича скоро -  на 5 февруари 2021 г.

Владимир Путин обяви създаването на "Авангард" през март 2018 г. Според него системата е способна на междуконтинентални полети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост.

 

"СЕГА" припомня: 

Руското министерство на отбраната показа в края на ноември 2019 г. новата си ядрена ракетна система „Авангард“ на американски инспектори за първи път в стъпка, за която Москва каза, че показва, че ключовият договор за контрол над въоръженията все още е в сила. Военното ведомство съобщи тогава, че системата е показан на група американски военни инспектори на 24-26 ноември по силата на договора Нов СТАРТ, влязъл в сила през 2011 г.  Договорът ограничава броя на разположените стратегически ядрени бойни глави до 1550 в двете най-мощни ядрени сили. 

„Авангард“, наречена от руските медии „супероръжие“, е стратегически комплекс, снабден с планиращ крилат боен блок. Изпитания се водят от 2004 г. Способен е да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост 20 Мах (близо 25 000 км/ч), да маневрира и да преодолява противникова отбрана.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата