Медия без
политическа реклама

От 1 юни трябва да имаме Център за спешна помощ по въздух

16 Май 2023
МЗ
Ген. Мутафчийски и Асен Меджидиев разглеждат симулационния център за обучение на екипи за медицинските хеликоптери.

От 1 юни България най-сетне трябва да има Национален център за спешна медицинска помощ по въздуха. Днес във ВМА здравният министър Асен Меджидиев докладва небивал напредък по проекта, който за пръв път изглежда постижим след години разтакаване. Меджидиев говори във ВМА, където разгледа симулационния център, в който вече се обучават първите 50 лекари и други специалисти за оказване на помощ с медицински хеликоптери. Служебното правителство се надява през юни да имаме и два хеликоптера под наем с готови екипажи, а до края на годината да пристигнат и първите машини от поръчката за покупка на шест хеликоптера.

Хангарите към базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите, вече се организират. "Информационно обслужване" пък е изготвило софтуера, чрез който ще се осъществява връзката с всички спешни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, чрез които ще се осигуряват въздушните коридори. Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, за да получава информация за състоянието на пациента и да координира организацията с лечебното заведение, което ще го поеме.

„Паралелно сме предвидили в почти всички областни и университетски болници в страната да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с директорите на тези лечебни заведения. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането на тези площадки“, обясни министърът. Той увери, че в България помощта, която ще се осъществява от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е напълно безплатна за пациентите.

В обучението ВМА е ангажирала четирима преподаватели, които са опитни и сертифицирани по натовски стандарт, каза началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски. "Тук обаче има и редица специфики, когато говорим например за кърмачета, за бременни жени, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това обучение“, допълни той.

Още по темата