Медия без
политическа реклама

Въздушната линейка спаси човек от мястото на инцидента

Цялата операция е отнела само 46 минути

20 Юни 2024
Илияна Димитрова

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха изпълни третата си мисия, която за пръв път наложи транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение, съобщиха от здравното министерство. Цялата операция от получаването на сигнала е отнела само 46 минути, но защото инцидентът е в близост до София, а екипът е осъществявал тренировъчна мисия на тунел Железница. Предходните две успешни мисии бяха т.нар. hospital to hospital - от болница до болница.

Сигналът е получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12,19 ч. По същото време екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел Железница, разказват от МЗ. За тези полети медиците тръгват напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът пристига на мястото в 12,34 ч.

Пациентът е 37-годишен немски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на болница „Света Екатерина“, където в 13,05 ч. е поет от реанимационен екип на ЦСМП-София и откаран с линейка до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата