Медия без
политическа реклама

Румънски хеликоптер прибра от Враца пострадали румънци

05 Юни 2024
Румънският медицински хеликоптер пристигна от Крайова и кацна в двора на врачанската болница.
Румънският медицински хеликоптер пристигна от Крайова и кацна в двора на врачанската болница.

Възрастно румънско семейство беше транспортирано днес с румънски медицински хеликоптер от МБАЛ "Христо Ботев" – Враца до болница в Букурещ, предаде БТА.

Семейството катастрофира на 22 май край Оряхово с лекия си автомобил, при което пострадаха съпрузи - 77-годишна жена и 80-годишен мъж. До днес те бяха настанени във врачанската болница.

С първия курс е била превозена жената, която е в по-тежко състояние и е на апаратно дишане. Пред журналисти началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Ростислав Стефанов обясни, че състоянието ѝ е тежко, но до момента е направено всичко необходимо - претърпяла е няколко оперативни интервенции, заради което е сложена и на апаратна вентилация.

„Основните проблеми са оправени при идването в нашата болница и сега трябва да продължи лечението до момента на събуждане и екстубация от апаратната вентилация. Мисля, че ще завършат добре нещата“, каза докторът. 

На място бе и внучката на пострадалите – Ана Георгица, която обясни, че баба ѝ и дядо ѝ са пътували за почивка в Турция и са катастрофирали в района на Оряхово пред дни.

Момичето изказа благодарност към целия медицински персонал и към всички, които са помогнали за това, че са  спасили живота на роднините й и са се грижили толкова добре за тях. Благодари за съдействието и на посолството на Румъния. „Имахме толкова много подкрепа от всички тук, бяхме приятно изненадани от това и просто искам да дам малко надежда на всички, които преминават през нещо подобно“, каза Ана Георгица.

Румъния много преди България изгради своята система за въздушно спасяване. По данни от 2021 г. северната ни съседка оперира с 8 въздушни линейки при спешни ситуации - с два самолета и шест хеликоптера Блек Хоук.

У нас единственият засега медицински хеликоптер само преди ден реализира първата си спасителна мисия. Пациент от МБАЛ Шумен бе транспортиран до вертолетната площадка на УМБАЛ "Света Екатерина" в София, а от там до  Военномедицинска академия. Преди това хеликоптерът, който тръгна сутринта от София, спря за презареждане в Горна Оряховица, откъдето продължи за МБАЛ Шумен, за да вземе пациента.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата