Медия без
политическа реклама

Въздушната линейка изпълни втора мисия - до Сандански

За 35 минути беше транспортиран пациент с множество фрактури

06 Юни 2024Обновена
Хеликоптерът е кацнал на стадиона в Сандански.
БГНЕС
Хеликоптерът е кацнал на стадиона в Сандански.

Медицинският ни хеликоптер изпълни втората си мисия за тази седмица - от София до Сандански и обратно, за да транспортира тежко пострадала жена с опасност за живота до "Пирогов".

"Полетът е преминал без сътресения, с малко турбуленция при планините, но това е нормално. Не ни притесняват такива мисии", каза командирът на хеликоптера Юлиян Богоев, цитиран от БТА. Той увери, че кацането на хеликоптера на стадиона в Сандански не е затруднило изпълнението на мисията. "Машината е клас А и отговаря на всички европейски изисквания", добави Богоев.

Хеликоптерът е кацнал на стадиона в Сандански за транспортиране на пострадала жена с фрактури и контузни рани. Тя е пострадала при паркиране вчера -забравила е да вдигне ръчната спирачка, колата е тръгнала назад и с отворена предна врата я е повлякла. Пострадалата е с фрактура на малкия таз, фрактура на две ребра и ключица. Досега тя беше в МБАЛ-Сандански с опасност за живота. При инцидента по-леко е пострадал и мъж, който се е опитал да спре автомобила.

Сигналът за нуждата от линейката днес е подаден преди обяд. В 11:22 ч. хеликоптерът е излетял и в 12:55 ч. е бил на терен в Сандански. Обратният полет е отнел 35 минути. След кацането на хеликоптера на площадката на столичната болница "Св. Екатерина" пациентката е била транспортирана до "Пирогов".

"Близките на пациент не могат да повикат въздушна линейка", заяви Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. По-рано днес медии съобщиха, че близките на пострадалата са поискали въздушната линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. "Решението за изпращането на хеликоптер се взима от координационната централа, след подаването на сигнал от център за спешна медицинска помощ в цялата страна", обясни Деянов.

"Когато има нужда от първичен транспорт – взимане на пострадал от мястото на инцидента, от координационната централа подават координатите към въздушния оператор и оттам преценяват къде точно би могъл да кацне хеликоптерът", посочи той. Ако хеликоптерът не може да кацне близо до мястото на инцидента, тогава се уведомява центъра за спешна медицинска помощ, откъдето трябва да се изпрати линейка, а с нея да се транспортира пациентът до хеликоптера.

Първият ни и засега единствен медицински хеликоптер осъществи първата си мисия във вторник, като транспортира пациент в тежко състояние от Шумен до София. В София хеликоптерът каца на площадка на болница "Св. Екатерина", след което пациентът се превозва с линейка до съответната болница. В случая от вторник това бе ВМА.

По повод учудването, че разстоянието от София до Шумен бе взето с кацане за зареждане, днес директорът на "България хели мед сървиз" Димчо Добрев обясни, че хеликоптерът за медицинска полет може да лети 3:06 часа, без да се зарежда - около 600-650 км.

Още по темата