Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПОЛИТЕКЗОТИКА:

В Ливан може да си вземеш парите от банката, ако я обереш

Някога държавата бе прочута като Швейцария на Близкия изток заради развитата си банкова система

Асоциация на ливанските вложители
Сали Хафез изтръгна с пистолет играчка част от спестяванията си в банка BLOM.

Влизате в банка с пистолет - може да е играчка, а може и да е истински пистолет, например ловна пушка - и искате не всички пари, а само тези, които банката държи в сметката ви, парите, които банката е отказала да ви даде, когато бизнесът ви е фалирал. А може би това са вашите пари, които ви трябват, за да платите за спешното лечение на рака на сестра си.

Какъв банков обирджия сте вие?

Това е въпросът, който обикновените ливанци и властите си задават, след като в средата на септември се стигна до поредица от "обири", които принудиха банките да затворят за три дни от 19 септември, докато разберат какво да правят.

В същото време тези, които безспорно са истинските престъпници, продължават да грабят страната безпрепятствено. Тези престъпници са политическият и бизнес елит, който все още не е сформирал кабинет, докато Ливан и неговият народ страдат от финансова катастрофа, която Световната банка определи като "една от най-лошите, които светът е виждал". Колко лошо е това? "Реалният БВП - отбелязва Световната банка - има спад от 10,5 % през 2021 г. на фона на свиването с 21,4 % през 2020 г., тъй като политиците все още не са постигнали съгласие по плана за справяне със срива на модела на развитие на страната." За обикновените хора това означава безработица, необуздана инфлация, отказ от основни услуги и обикновена невъзможност да се плати наем или да се сложи храна на масата.

Докладът на Световната банка излезе през април тази година, преди парламентарните избори през май, на които се появи кратък момент на надежда. Спечелиха десетина кандидати, които бяха независими от сектантските партии. Това обаче се оказа фалшива зора. Ситуацията се влоши още повече. Не се вижда никакъв план. Политиците от сектите и техните приближени от бизнеса се карат за състава на кабинета, спорят за разпределението на плячката.

Лисица в кокошарника
Риад Саламех, управител на централната банка Banque du Liban (BDL), продължава да прилага тактиката на "патешкото" гмуркане.  Последният му ход е свързан с твърдението, че апелативният прокурор не е компетентен да се занимава с неговото досие, което е голямо и включва не само управителя, но и брата на Саламех - Раджа, и неговата "дясна ръка" Мариана Хоайек. Прокурорът разследва много финансови въпроси, включително комисиони в размер на 330 млн. долара от продажбата на държавни облигации на дружество, собственост на Раджа.  Под въпрос са и покупките на имоти за 12 млн. долара във Франция от братята Саламех. Един от имотите е апартамент в Париж. Той е собственост на Анна Ковакова, която беше описана във френската преса като "майката на незаконната дъщеря на Риад Саламех". Този апартамент е бил отдаден под наем на BDL като "резервен център." А централната банка на Ливан е плащала на Ковакова 500 000 щ.д. годишно за апартамента.

Разследване на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) от 2020 г., проведено съвместно с базирания в Бейрут разследващ сайт Daraj, разкри, че управителят притежава инвестиции в чужбина в размер на близо 100 млн. щ. д.

Хитрият Саламех избягва арест въпреки издадените срещу него заповеди за задържане. Той се движи между офиса си в BDL и двете си жилища, несъмнено подпомаган от корумпирани служители в полицията и съдебната система.

Съпоставете историята му за огромното богатство с тази на Сали Хафез, която казва, че

сестра ѝ умира от рак

Хафез се нуждае от 13 000 долара от собствените си пари, които банката ѝ отказва да отпусне. Тя се нуждае от тези пари, за да плати лечението на сестра си. Затова Хафез се въоръжава с пистолета играчка на племенника си и взема нещата в свои ръце.

От банка BLOM съобщиха, че клиентката и съучастниците ѝ пристигнали с пистолет, заплашили да запалят хората и принудили управителя на клона и касиера да извадят парите от сейфа. Преди да се укрие, жената, Сали Хафиз, заявила пред местния новинарски канал Al Jadeed TV, че пистолетът е играчка и че парите са ѝ необходими за лечението на рака на сестра ѝ.

"Нямам какво повече да губя, стигнах до края на пътя", каза тя и заяви, че посещението при управителя на банката преди два дни не е дало адекватно решение.

"Стигнах до момента, в който щях да продам бъбрека си, за да може сестра ми да се лекува".

"Всичко, с което разполагаме, са тези пари в банката. Дъщеря ми беше принудена да вземе тези пари - това е нейно право, те са в нейната сметка - за да лекува сестра си", казва майката Хиам Хафиз пред местна телевизия.

А Джауад Слим влиза с ловна пушка

в клона на Lebanon & Gulf Bank, за да поиска депозита си. Бащата на седем деца е без работа от месеци. Той се нуждае от парите, за да изхранва семейството си. Нито един от тях не е обвинен, както и останалите, които са откраднали собствените си пари. Досега са извършени седем "обира". Междувременно, както отбелязва L'Orient Today, все още има почти пълна липса на прозрачност относно валутните резерви на BDL. Управителят на BDL продължава с успешните си действия по изчезване. Икономиката на Ливан продължава да се срива, а хората са принудени да предприемат отчаяни мерки, за да оцелеят.

Един клиент, носещ нещо, което изглеждаше като пистолет, успя да вземе 19 000 долара от собствената си сметка. Преди да се предаде на полицията, след обира той даде парите на съучастник, за когото местната преса твърди, че е собственият му син,

В южната част на столицата Бейрут мъж, въоръжен с макет на пистолет, успя да изтегли 20 000 долара от банка.

Друг мъж, идентифициран като Абед Субра, влязъл въоръжен в банка и поискал достъп до спестяванията си, на стойност 300 000 долара. В крайна сметка той напуснал банката след залез слънце без парите си и властите не го задържали.

В отговор Асоциацията на ливанските банки реши да затвори всички клонове от 19 до 21 септември.

Почти три четвърти от населението на Ливан е изпаднало в

абсолютна бедност 

Валутата на страната, ливанската лира, е загубила 95% от стойността си от 2019 г. насам. Икономическата криза се влоши от пандемията с COVID-19 и експлозията на амониева селитра в пристанището на Бейрут през 2020 г., която се смята за един от най-тежките неядрени взривове в историята. Взривът с мощност 1,1 килотона, който все още се разследва, причини смъртта на най-малко 218 души и 7000 ранени, а най-малко 300 000 души останаха без дом. 

През август мъж проникна в друга банка в Бейрут, за да изтегли средства за лечението на болния си баща.

Малко след това в планинския град Алей въоръжен мъж влиза в клон на Bankmed и прибира част от блокираните си спестявания, преди да се предаде на властите.

След обира от миналия месец, при който също бяха задържани заложници, обвиненият извършител беше арестуван, но след това освободен без обвинение, след като банката оттегли иска си.

Един от високопоставените ливански банкери, който говори при условие на анонимност, заяви, че това е тревожен прецедент. "Мисля, че това е покана за други хора да направят същото. Докато на хората им се разминава, те ще продължават да го правят. Това е една провалена държава", каза банкерът.

Ключови думи:

Ливан, банки, обири

Още по темата