Медия без
политическа реклама

Биреният туризъм у нас е изненадващо добре развит

Крафт пивоварни започват да изникват из цялата страна, а с това расте и желанието да се посетят на място

Паркът на "Хилс" в покрайнините на Перущица е една от основните причини да се посети тази независима пивоварна.
hills.beer
Паркът на "Хилс" в покрайнините на Перущица е една от основните причини да се посети тази независима пивоварна.

"Бирена революция" е терминът, тръгнал първо от САЩ през 80-те години, когато на пазара започват да се появяват все повече независими малки пивоварни. Това бележи началото на възхода на крафт бирите в Щатите, а след това и в Европа. България се включи малко по-късно в този тренд, но в последните години се забелязва бум в появата на нови крафт пивоварни у нас. Промяна има и в нагласата на любителите на пивото, които се отварят към непознати досега стилове. Развива се и т.нар. бирен туризъм. Терминът не предполага безцелно обикаляне по кръчмите и прекаляване с алкохол. Напротив - ценители на пивото и търсачи на качествени бири пътуват с точно конкретна цел до различни градове, в които има занаятчийски пивоварни.

Всъщност ще се изненадате колко много такива малки предприятия има вече в страната ни. Към момента те са над 30, а още няколко се подготвят да стартират.

 

Бира само тук

Заведенията - пивоварни, известни като брюпъбове, са една отделна ниша в бирения бизнес. Те разполагат със собствени мощности за производство на бира и я предлагат ексклузивно на клиентите на заведението. Сред "доайените" е популярната бирария "Трявна", открита през ноември 2007 г. и превърнала се в една от визитките на града. Там се предлагат обикновено 4 вида бира - светла (блонд), амбър, плодова и тъмна. Като плодовата варира, според сезоните - с вишна, слива, малина, касис и т.н. Тъмната пък е с добавена чубрица, което я прави толкова отличителна и разпознаваема.

Подобни заведения има и в други градове. В Бургас това е "Пивоварната", също в центъра на града, която предлага бира "Веритас". Във Варна това е "Златната овца". В Пловдив пък има дори две - изпълнената в традиционен германски стил "Йегерхоф" (тя бутилира и продава своите бири и за други градове), както и "Пивоварница Каменица". Последната бе построена на мястото на бирената фабрика в града, която бе съборена, тъй като производството бе преместено в Хасково. В София също имаше подобни брюпъбове - "Ривърсайд" в Драгалевци и "Кукуряк" в Панчарево, но те в момента са затворени.

 

Изненади от големите предприятия

"Пивоварница Каменица" всъщност е нагледно доказателство, че и големите бирени производители у нас взимат на сериозно промяната на вкусовите нагласи у българите. Последното се дължи на глобализацията в последните десетилетия - все повече хора пътуват по света, интересуващите се виждат разнообразни бири там, съответно ги търсят и тук. В брюпъба в Пловдив се предлагат постоянно 7 или 8 вида бири (правени на място, разбира се), които могат да се намерят само там и не са в постоянното портфолио на "Каменица". Белгийски сезон, пшенична с български подправки, индийски светъл ейл (IPA), допълнително охмелен пилзен и др.

В "Загорка" от над десетилетие имат свой музей, който е със сертифицирана експозиция от Министерството на културата. Преди няколко години той бе обновен, като в момента съдържа колекция от над 130 експоната, сред които бутилки, етикети, чаши от историята на пивоварната, а също снимки, архивни фотографии и др. Посетителите получават възможността да направят обиколка из старозагорската пивоварна и да проследят процеса по направа на бира - от варилния процес до бутилирането. На финала на тура се дава възможност да се опита в дегустационната на предприятието нефилтрирана и непастьоризирана "Загорка", която не се предлага никъде другаде. Единственото изискване за посещението на "Светът на Загорка" е да се направи предварителна резервация през сайта на пивоварната.

 

"Подкрепи локалната си пивоварна"

Support Your Local Brewery (анг. - "Подкрепи локалната си пивоварна") е призив, който набра широка популярност след масовото навлизане на малки регионални пивоварни в световен мащаб. Той стана актуален и в България, когато икономическите последици от пандемията от COVID-19 се отразиха тежко на бизнеса на пивоварните. Пострадаха най-вече малките компании, които нямат сериозен финансов ресурс зад гърба си, нямат и бюджети за реклама, а и бяха лишени от възможността да пласират наливните си бири. Причината за последното е, че заведенията бяха затворени по време на двата локдауна, а в други периоди бяха много слабо посетени.

Все пак крафт пивоварните успяха да оцелеят след тежкия удар и доста от тях отново отвориха своите дегустационни. А това е и най-голямото удоволствие за ценителите - да опитат бирите на любимите си производители директно на място, докато са максимално свежи.

Няколко пивоварни (които обикновено предлагат бирите си в бутилки или наливни из цялата страна) имат такива заведения - в София с такива разполагат "Казан Артизан" (дегустационната се нарича "Тап Локал") и "София Електрик Брюинг" (барът е Pop Up Tap Room). В Ловеч може да се намери бар "Крафт", където се предлагат всички бири на местната занаятчийска пивоварна "Мелтум". В Сливен също си имат подобно място за дегустиране - "Бирариум", в който от крана се лее бирата на местната гордост - "Трима и двама".

Други три пивоварни пък са направили заведенията си точно до своите цехове. Безспорно най-живописно е в огромния парк на "Хилс". Мястото е в покрайнините на Перущица и оттам се разкрива разкошна гледка към Родопската яка. Паркът е с езеро, зоокът, редица съоръжения за деца, беседки, хамаци, шезлонги... и изобщо всичко необходимо за приятно изкарване на цялото семейство. В добавка идва и бирата - основно традиционни германски стилове. Мястото дотолкова допада на посетилите го, че за ходене там през уикендите най-често се налага резервация.

Бирата е на една крачка от природата и в пивоварна "Метълхед", която се намира в района на Бургаските минерални бани. Там няколко ентусиасти са си харесали помещение, намиращо се на крачки от парка, в което да изградят своите инсталация и дегустационна. Често гостите на пивоварната прекарват по цял ден с произведената там бира, докато децата се наслаждават на воля на игрите наоколо.

Семейната пивоварна "Ромбус", която пък е на изхода на Пазарджик в посока село Ивайло, предлага на място поне 8 вида наливна бира, което е оценено подобаващо от жителите и гостите на града. Още повече обаче се харесва кухнята, в която има забележителни предложения. Най-новите са сезонна крем супа от печена тиква, картофи и джинджифил, печена тиква локум със сусамов тахан и квасена сметана, домашна горчица с бира, мед, чесън и естрагон, естествено опушено и бавно печено месо на собствен смоукър и др. "Ромбус" е и тъкмо за истински бирени туристи, тъй като е първата пивоварна у нас със собствена хотелска част. Което дава добро решение за изкушилите се шофьори.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бира, пивоварна, крафт бира

Още по темата