Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алкохолът ще бъде забранен за зрителите на Париж 2024

Властите във Франция не се съгласиха да направят изключение на забраната от 1991 г.

27 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Властите във Франция решиха да направят изключение единствено за световното първенство по ръгби наесен, на чийто мачове ще се предлага бира.

Алкохол няма да се продава на нито един от обектите, в които ще се провеждат състезания от олимпийските и параолимпийските игри в Париж догодина. Това съобщи в. "Паризиен".

Властите във Франция са решили да не вдигат забраната, която е въведена със закон през 1991 г., според която алкохол не се предлага на спортните съоръжения в страната. Изключение обаче е направено за предстоящото световно първенство по ръгби т.г. (8 септември - 28 октомври), на което японската пивоварна "Асахи" е един от спонсорите.

Организаторите на Париж 2024 дори не са се опитали да издействат подобно изключение, според информацията. Все пак бира, вино и други алкохолни напитки ще се предлагат във ВИП- и корпоративните зони на различните спонсори.

След въвеждането на въпросния закон преди 32 години феновете многократно са опитвали да издействат разрешение да се продава бира по стадионите във Франция, дори наричайки забраната лицемерна, заради предлагането на алкохол във ВИП-зоните.

През 2019 г. тогавашният здравен министър на страната Агнес Бюзен предложи забраната да важи и за тези зони, но идеята бе бързо отхвърлена под натиск от алкохолната индустрия.

Все пак има няколко вратички в закона - според една от тях вино, бира и сайдер се продават регулярно на мачове по определени спортове, като ръгби. Също така законът позволява на кметовете да предоставят по места изключения няколко пъти годишно. 

Но организаторите на олимпийските игри няма да се възползват от тези възможности. Впрочем, алкохолът бе забранен и по време на игрите в Токио, които се проведоха през 2021 г., но пък тогава нямаше зрители заради пандемията от COVID-19.

Бира и вино обаче се продаваха на игрите в Лондон през 2012 г. и Рио де Жанейро през 2016 г.

Последният подобен случай със забрана бе по време на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., когато дни преди началото на турнира организаторите решиха да не се продава бира на трибуните. Единствено се предлагаше безалкохолната Budweiser Zero.

Решението на ФИФА за забраната за продажба на алкохолна бира по стадионите в Катар по време на Мондиал 2022, което бе взето няколко дни преди началото на първенството, определено изненада неприятно пивоварния гигант "Будвайзер".

Ключови думи:

Париж 2024, бира

Още по темата