Quantcast

Медия без
политическа реклама

Това не е ад. От мухата правим слон

Двама математици обясняват какво се случва покрай коронавируса

15 Апр. 2020

Всяко нещо има математическа форма, но е напълно нелепо да се чертаят криви по време на пандемия, да се говори за чукове, за натискане и т.н., ако не знаем ключови неща - това заяви доц. Росен Люцканов в предаването "Тук и сега със Светла Петрова".

В модела SIR е важно да сме наясно с броя на податливите на един вирус - колко хора може да бъдат засегнати, и ние знаем отговора - всички. Но ние нямаме отговор на другите три ключови въпроса от модела - колко са инфектираните сега, колко са прекарали болестта и колко души заразява един човек, т.е. какво е базовото репродуктивно число на коронавируса, напомни Люцканов.

Доцентът припомни и изследването на фондацията на Бил Гейтс, която прогнозира, че при най-консервативните данни в България от COVID-19 ще починат 66 души, а при най-лошия варинат - 151 души. "Това не е ад", заяви доц. Люцканов.

"Понякога от мухата се прави слон, това не е чудо невиждано", заяви в студиото инж. д-р Климент Ангелов от Техническия университет, автор на нашумелия математически анализ за предполагаемата смъртност от COVID-19  у нас, добил широка популярност, след като бе разгласен и високо оценен от доц. Атанас Мангъров.

Доц. Ангелов е изследвал смъртността в България по месеци от 2000 до 2018 г. Взел е официалните данни за италианската смъртност и с линейно мащабиране е пренесъл данните върху българската официална статистика. Изследването му показва, че висок скок на смъртността в България вече сме преживявали няколко пъти през последните 20 години. Ако стандартната смъртност през януари е 10 000 души, то е имало години, в които през същия месец са умирали 3000 души повече, т.е. с 30% повече, напомни доц. Ангелов.

Още по темата