Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цунами от фалити ще удари Западна Европа

06 Май 2020
Тук и сега със Светла Петрова

"Тук и сега със Светла Петрова" - гост: Емил Хърсев, финансист

Posted by Сега on Wednesday, May 6, 2020

Кризата ще удари всички, но най-тежко ще бъде не в Източна, а в Западна Европа. Истинско цунами от фалити ще удари Стара Европа, прогнозира финансистът Емил Хърсев в "Тук и сега със Светла Петрова". "Така е, защото на Запад са разглезени, нямат резерви, живеят от заплата до заплата, живеят на кредит. За разлика от САЩ, където пари веднага се раздадоха на хората, в Стара Европа парите за кризата отидоха при големите играчи и то само при някои от тях. Европа потъна в лъжи, започна да обещава трилиони, но разсрочено, някой ден", обясни Хърсев.  
"Затова цунами от фалити ще удари не големия, а дребния и средния бизнес - стотици хиляди предприятия с милиони заети. Много от тях и без пандемията вървяха към фалитите - около 20 на сто от фирмите в сферата на услугите в Западна Еврлопа затвориха в месеците преди пандемията - поради естественото развитие на нещата", допълни Хърсев. 
Според Хърсев, щетите в България ще бъдат минимални. Спадът може да достигне и до 10%, но икономиката ни ще се възстанови бързо и няма да се стигне до песимистичната прогноза за спад от над 7% на Европейската комисия, убеден е Хърсев. "Това е така, защото ние сме свикнали с живот в криза, ние сме преживели и при спад от 50 на сто. Ние сме по-гъвкави, толерантни сме към несигурността", обясни финансистът. "Българският малък и среден бизнес има ниски разходи, преобладаващата част от фирмите ще си върнат работниците веднага след кризата", убеден е Хърсев.