facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Видео

Цунами от фалити ще удари Западна Европа

6 416
Тук и сега със Светла Петрова

"Тук и сега със Светла Петрова" - гост: Емил Хърсев, финансист

Posted by вестник Сега on Wednesday, May 6, 2020

Кризата ще удари всички, но най-тежко ще бъде не в Източна, а в Западна Европа. Истинско цунами от фалити ще удари Стара Европа, прогнозира финансистът Емил Хърсев в "Тук и сега със Светла Петрова". "Така е, защото на Запад са разглезени, нямат резерви, живеят от заплата до заплата, живеят на кредит. За разлика от САЩ, където пари веднага се раздадоха на хората, в Стара Европа парите за кризата отидоха при големите играчи и то само при някои от тях. Европа потъна в лъжи, започна да обещава трилиони, но разсрочено, някой ден", обясни Хърсев.  
"Затова цунами от фалити ще удари не големия, а дребния и средния бизнес - стотици хиляди предприятия с милиони заети. Много от тях и без пандемията вървяха към фалитите - около 20 на сто от фирмите в сферата на услугите в Западна Еврлопа затвориха в месеците преди пандемията - поради естественото развитие на нещата", допълни Хърсев. 
Според Хърсев, щетите в България ще бъдат минимални. Спадът може да достигне и до 10%, но икономиката ни ще се възстанови бързо и няма да се стигне до песимистичната прогноза за спад от над 7% на Европейската комисия, убеден е Хърсев. "Това е така, защото ние сме свикнали с живот в криза, ние сме преживели и при спад от 50 на сто. Ние сме по-гъвкави, толерантни сме към несигурността", обясни финансистът. "Българският малък и среден бизнес има ниски разходи, преобладаващата част от фирмите ще си върнат работниците веднага след кризата", убеден е Хърсев.  

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Втора пандемия – в сянка

09.08.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

12571 13
Мъдрост и коварство на Пестеливите

26.07.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

7492 8
Финансова отбрана

12.07.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

9312 5

Коментари

Iberia
снимка на Iberia

Хърсев каквото и да каже, винаги е ставало обратното.

 

***

Morton2

Очакваме да поплаче за Георги Илиев както на погребението на последния

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Злобарчета.

Не е виновен анализаторът, ако след анализа му #Някой си вземе бележка и се възползва от прогнозата, за да забърка още по-голяма беля.

Талибан

ще скочат ли нагоре кражбите

Или надолу. Хърсев да не се е преквалифицирал в оракул?

 

Един касапин се преквалифицирал в акушер. На първото раждане взел бебето в ръка и попитал майката:
- 3,200кг. Толкова ли да го оставим?

Verbis verbis

Да ви го каже някой и на български.

Светът, който знаехте до сега свърши.

Billy-Joe Winchester

Спадът може да достигне и до 10%, но икономиката ни ще се възстанови бързо и няма да се стигне до песимистичната прогноза за спад от над 7% на Европейската комисия

Бьььх?! Моля някой по-умен колега да ми разтълкува туй съждение. 🐮🐮🐮

geo_19

 Едва ли съм толкова умен, но ми се струва, че 10 % ще да е кратковременен пик. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ако България след тези събития не намали броя на държавните и общински чиновници поне с 50%, значи всички мъки и лишения които положи народа са били напразни...

Boris65

Казах ли ви аз още 2004 година ? Путин пада ! Ура !

Калорифер

 

Борка - какво става с теб, бе момче?
Напоследък само Путин ти е в главата - независимо от темата за разговор ти само за Путин знаеш.
Преди време беше по-забавен, когато ни осведомяваше кога и кои царе, крале и прочее вождове са посещавали Русия. Образователно беше някакси.

 

G52

Душето от както му преизслиха дневните в евро по новия рублев курс се е озлобил нещо. А и все по-счупен български ползва. Не падай духом душе, някой светъл дел петрола може и да се вдигне пак и ще ти остане нещо и за бира. Дотогава - стой във форума да ти набиваме чемери

😎

Boris65

Нали чу радостната вест ! Рейтинга му пак паднал ! 3 гривни и 2 обеци награда. 

hristob

Горко й на западна Европа. Всички останали, включително и България цъфтят и връзват. Или пък идеята е, че на запад само фирмите ще фалират, а на изток - целите държави.

nebenebe

Загубиш ли доверие, всички приказки са всуе.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Така е, Вербис.

...от Изтока вълна цунами ва 🌊залива...

 

През време на кризите избухва обществена епидемия, която на всички по-раншни епохи би се сторила абсурдна — епидемията на свръхпроизводството. Обществото изведнъж се оказва върнато назад, в състояние на внезапно настъпило варварство...Как буржоазията преодолява кризите? От една страна, с принудителното унищожаване на маса производителни сили; от друга страна, със завладяването на нови пазари и с по-основно експлоатиране на старите пазари. А как? Като подготвя по-всестранни и по-съкрушителни кризи и намалява средствата за предотвратяване на кризите.

https://chitanka.info/text/26841/10#textstart

 

idunno

Изтокът - новият Запад ! Да живей !

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Слушайки Хърсев, няма как да не останем с впечатлението, че токущо му се е случило нещо извънредно необичайно и в момента се намира в амок.Другият вариант е да е на някакви забранени субстанции.Абсолютни глупости....

Slava
снимка на Slava

Хахаха, Петрова съжали, че го е поканила. Очаквала е да запее нейната песен, но не би. Браво, г-н Хърсев, образовахте я. Особено за Ханке :)))))) И за офшорните фирми.

Кои работодатели са недоволни от мярката 60/40 и защо те предпочетоха да уволнят работниците си. Въпрос с понижена трудност. Буквално пред очите ни описаха размера на сивата икономика в отраслите, които спряха работа по време на ИП.

vasilevil

Българите са свикнали на мизерия.Това ми хареса.

Johnny2965

Спадът може да достигне и до 10%, но икономиката ни ще се възстанови бързо и няма да се стигне до песимистичната прогноза за спад от над 7% на Европейската комисия, убеден е Хърсев. 

 

Обърках се. Все съм си мислел, че 10 е по-голямо число от 7!

дъртреалист

7 е годишно.

nebenebe

Тцъ, тцъ, тцъ, докъде я докара Англия, работилницата на света, на Турция да чака, че и да я прицакат. А Тръмп си следва линията, върви разбери дали броят на починалите в САЩ е надут.

...........................

Абе тука стават някакви шашми. Пиша на едно място, появява се на друго. Пардон!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"...в Стара Европа парите за кризата отидоха при големите играчи и то само при някои от тях. Европа потъна в лъжи, започна да обещава трилиони, но разсрочено, някой ден", обясни Хърсев. 

Горките западняци.

Ний не сме от тях, бат`Хърсев.

Ние се готвим, за да бъдем подготвени. И да можем да имаме възможности. Направени са предложения за подготовка на разговори относно мерки за планиране на условия за реализация на обсъждане на провеждане на активен диалог за максимално подпомагане и осигуряване на специфичен, индивидуален подход в съответствие с грижата за здравето, за психичното състояние, за да се осигури златното сечение и баланса, за да има конкретни мерки, каквито, уверяваме ви, ние всички желаем и говорим в еднаква посока, за да насърчим, образно казано, българския бизнес. Много е трудно. Най-голямото притеснение са неизвестните. Очакваме европейските указания и препоръки. Това е, върху което в момента се работи. Изключително е труден балансът. За нас е важно да бъдем подготвени. Буквално в понеделник имаше заседание. Образно казано.

Влез или се регистрирай за да коментираш