Медия без
политическа реклама

Кризата може да скара Борисов и Пеевски

Ако изолацията продължи повече от 3 месеца, няма да има актуализация на пенсиите, заяви доц. Красен Станчев в "Тук и сега със Светла Петрова"

08 Апр. 2020
Красен Станчев в "Тук и сега със Светла Петрова"

гост: Красен Станчев - икономист

Posted by Сега on Wednesday, April 8, 2020

"Ако кризата продължи повече от три месеца вероятно ще се наложи не само да се отложи планираната актуализация на пенсиите, но и да се увеличи пенсионната възраст с 2 години", това прогнозира доц. Красен Станчев в предаването "Тук и сега със Светла Петрова". 

Добра идея е махането на корпоративния данък поне за пет години, смята Станчев. Подобна мярка би освободила 2.7 млрд. лв и с тези пари работодателите могат да направят само две неща - инвестиции или да ги дадат на работниците. Парите от фонд "Безработица" също могат да отидат при работодателите - за да задържат хората си, предложи още Красен Станчев.

Въпреки, че не вижда дори елементарно усилие на правителството за облекчаване на бизнес средата, Станчев не очаква рязък ръст на лошите кредити. Ситуацията в момента е тежка, 91 на сто от фирмите са с намалени приходи, над 150 000 души ще бъдат безработни. 

Смяната на ръководството на Българската банка за развитие е единственият начин тази банка да продължи да работи, убеден е доц. Станчев, който напомни, че досега тази банка е работила само с една дузина VIP клиенти. "Дори и да не беше изтекла информация за скандалния заем, смяната на Мавродиев щеше да се случи", твърди Станчев. Той напомни, че при криза винаги има разместване на пластовете - и на правителствено, и на стопанско ниво - затова няма причина да не очакваме нещо подобно и сега. "Може да очакваме смяна на приятелите", прогнозира Красен Станчев, коментирайки отношенията между Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

Желанието на земеделския министър Десислава Танева да отдели половината от площите във веригите магазини за български стоки е идея, която ще има "невероятно лош ефект", убеден е Станчев. Според него, Танева не знае какво е маркетинг в търговски обект. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата