Медия без
политическа реклама

Нели Куцкова: Има срастване на престъпност и властимащи

27 Май 2020

"За всекиго е ясно, че има срастване на престъпност и властимащи. Във всеки евродоклад се казваше: "Има воля, но няма резултати", напомни съдията от Апелативния съд Нели Куцкова пред зрителите на "Тук и сега със Светла Петрова". 

Ефект от мониторинга върху съдебната система имаше, но това беше за малко - в годините преди да влезем в ЕС и през първите години на членството, обясни Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите. 

Клипът, който бе сниман в Съдебната палата наистина бе гнусен, но този случай просто бе използван за да се атакува председателя на ВКС Лозан Панов, категорична е Куцкова. В същото време абсолютно неверни бяха думите на главния прокурор, че системата за случайното разпределение е "пробита система". "Имало е един опит и той е неуспешен. Кой е по-вреден за правосъдието - Лозан Панов, който разрешил един клип, който я сте гледали, я не - или Иван Гешев, който директно излъга", попита Куцкова.

"Прокуратурата има вътрешна субординация, почти като в армията. Председателят на върховен съд е само административен ръководител, той няма такива властови функции. Затова - не знам на кого пречи Лозан Панов", обясни Куцкова. 

"При такива големи обвинения - с арести, изземвания и т.н. - е много добре да издържи обвинението, за да не плащаме всички после по закона за отговорността на държавата, каза Куцкова визирайки делата срещу бившия хазартен бос Васил Божков. 
 

 

Още по темата