Медия без
политическа реклама

Грета Ганева: Много институции работят по поръчки за поглъщане на бизнес

10 Юни 2020Обновена

"Тук и сега" със Светла Петрова, Гост: Грета Ганева, адвокат

Posted by Сега on Wednesday, June 10, 2020

Скоро ще стане ясно не само, че специализираната прокуратура работи по поръчка, но ще стане ясен механизма, по който тя прави това, заяви адвокат Грета Ганева в ефира  на "Тук и сега със Светла Петрова". Ще стане ясно как се поглъщат бизнеси - примерно, кристален бизнес от 1991 г., без никакви връзки с фондове и поръчки. В схемата за поглъщане се включва не само прокуратурата, но и НАП и други институции. Поисках съдействие от полицията във връзка с подобен случай, но полицията не оказа никакво съдействие, разказа експертът по европейско право адвокат Ганева. 

"И PR-ът на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, и хората, които крият болест само за да не загубят работата си, работят за хляба си. Но не всички хора могат да получат заем от банка в размер на 1 млн. лв.", заяви Ганева и напомни, че масовата практика за изпиране или легализиране на пари е чрез банкови кредити. Имахме не един и два примери в тази посока, на някои политици тъщите помагаха, но тук КПКОНПИ не се самосезира, напомни адвокат Ганева. Какво стана с "най-малкото съмнение за корупция", за което говореше премиерът Борисов, попита тя.
Важен елемент е, че много от разкритията идват от обвиняем, който отговорни политици и прокурори не искат да чуят. Обвиняемите хора не са осъдени хора, не е редно да бъдат игнорирани, заяви Ганева. "Прокуратурата не може да проявява субективно отношение. Тя трябва да установи фактите, не може изначално да обвинява някого само по вътрешно убеждение. Да налагаш мерки без достатъчно доказателства - това е недопустимо. От друга страна - недопустимо е и да не започваш разследване след като имаш доказателства", заяви Ганева. 

"Големият въпрос е как работят институциите в България и за кого работят. Това наши институции ли са?", заяви Ганева. Разпадът на институциите, разпадът на държавността е страшното нещо, което ни се случва, убедена е тя.   

Адвокатската професия е свободна професия, може би затова сред адвокатите има повече хора със силно изявена гражданска позиция, смята Ганева. Освен, че са свободни, адвокатите умеят да говорят, познават закона, а и познават добре системата, добави тя. 

Още по темата