Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ добиват апетит за предсрочни избори

ЦИК направи това, което Пеевски очакваше, смята Петьо Цеков

30 Окт. 2023

Ако на балотажа на местните избори в София спечели кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев, а дясното обединение постигне добри резултати в провинцията, ще има основание да поиска предсрочни избори и да търси своето ново лице. Особено, ако се постигнат промените в Конституцията, с които президентът няма да има право да назначава служебни кабинети. Около тази теза се обединиха в предаването ''(О)позиция'' зам.-главният редактор на ''Сега'' Петьо Цеков и политическият анализатор в "Сега" Людмил Илиев. 

''Всички видяхме колко доволни и енергизирани бяха лидерите на ПП-ДБ в изборната нощ. Това ще им даде нов тласък на самочувствието и ще им даде шанс да предявят политически претенции към сглобката. Да намерят начин да се отърсят от това съжителство'', смята Илиев.

Според него ситуацията с машините изглежда е част от предизборна кампания. ''Склонен съм да мисля, че това беше решаващият стимул за редица хора в София, за да дадат гласа си за кандидата на ПП-ДБ. Това бе една неволна погрешна стъпка на политическите сили, които инспирираха цялото това нещо. Те мислеха, че то ще изиграе роля за техните собствени избиратели, но се оказа обратното'', заяви Илиев. И допълни, че е възможно скандалът да не бъде разнищен и да се използва като причина да се зачеркне окончателно машинното гласуване. А Петьо Цеков допълни, че ''ЦИК изпълни политическо решение. ЦИК, независим орган, послушно козирува и направи това, което Пеевски очакваше да направи''.

Що се отнася до разултата от местните избори, той не е чак толкова катастрофален за ГЕРБ в по-широк план, макар че герберите изгубиха София за първи път от 18 години. ''Там, където ГЕРБ има силни и харесвани кандидати или където припозна чужди кандидати, които на миналите избори не бяха техни, те спечелиха доста. Там градската десница я няма - нито в Бургас, нито в Стара Загора, нито в Монатана. Ситуацията е нова за Варна, София, Пловдив, но не и там, където ГЕРБ заложи на добрите стари кандидати'', смята Цеков.

 

 

 

Ключови думи:

(О)позиция, местни избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?