Медия без
политическа реклама

Овладяват властта, като се окопават в регулаторите

05 Дек. 2023

Регулаторите са много апетитни, защото индуцират влияние. Те са част от една партийно кадруване, което има възвръщаемост. Това е българската практика. Овладяването на държавата става през овладяването на регулаторите. Такова мнение изрази в предаването „(О)позиция“ Теодор Славев – политолог и анализатор в екипа на Българския институт за правни инициативи, във връзка с тежките раздори сред управляващите за избирането на нови членове на държавни органи с изтекли мандати.

Славев напомни, че регулаторите изпълняват функции, които са критично важни за държавата, гражданите и бизнеса. Членовете на някои органи обаче изкарват буквално по още един мандат, без да са преназначени – например, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Точно съветът е пример за орган, за който политиците се борят да уредят подходящи за тях назначения, тъй като той избира главния прокурор и председателите на върховните съдилища. А влиянието, което политиците получават чрез тях, се просмуква надолу в цялата съдебна система и така им осигурява чадър от съдебно преследване. „Ние го видяхме с начина, по който ВСС взе главата на Иван Гешев – Мария Габриел и Делян Пеевски и другите казаха, и ВСС буквално за 24 часа изведнъж осъзна, че той не заслужава да бъде на позицията си“, припомни анализаторът.

Славев обаче смята, че въпреки политическите скандали, процедурите по смяна на органите с изтекли мандати трябва да се проведат. „Мандатността е стълб на демокрацията. Не може тези хора да стоят на тези позиции извън мандат повече, отколкото им позволява законът. Представяте ли си утре президентът да каже – аз няма да напусна като ми свърши мандатът, или да го каже министър-председателят!“, изтъкна той. По думите му, при нови избори вероятно ще се окажем със същото парламентарно мнозинство, което ще е изправено пред същата дилема – как да кадрува.

Трябва обаче да се промени политическата нагласа при избора на такива органи, смята политологът. Той напомни за случая с бившия председател на Сметната палата Цветан Цветков, при който парламентът на практика отказваше да се съобрази дори с решения на Конституционния съд. „Евроатлантизъм не е само геополитика – да сме на страната на Украйна, а означава да спазваме основни принципи на демокрацията – като независимите регулатори“, посочи Славев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Теодор Славев, (О)позиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?