facebook
twitter

Видео

Лотариите печелят по 100 млн. годишно

По света хазартът финансира социални каузи, у нас - частни интереси, казва експертът Бойко Димитров в "Тук и сега със Светла Петрова"
14 194

"Лотариите са възникнали в древни времена и с тях се финансират големи социални каузи, за които иначе трябва да се отделят пари от хазната. Например строежът на Великата китайска стена е финансиран с лотария. Българският принос е, че лотарията не се използва за обществена полза, и в това може би сме единствени. Тя служи за трупане на печалби на частни лица."

Това казва в "Тук и сега със Светла Петрова" Бойко Димитров, финансист и експерт по хазарта, един от авторите на проектозакон по темата на Демократична България.

"Преди няколко години стигнахме до парадокса, в който българската държава беше забравила да облага с данъци хазарта. По времето на правителството на Пламен Орешарски се оказа, че лотариите не са включени сред данъкоплатците. Грешката бе поправена, но пък бяха предвидени два варианта за плащане на такси към държавата. Единият е върху общия приход, а другият - върху т.нар. такси и комисионни. Във втория случай се получава много по-ниска основа, която е разликата между приходите и изплатените печалби. По този начин частните лотарии успяват да спестят милиони към хазната", обяснява той.

Димитов обърна внимание, че фирмата, която организира Националната лотария и работи със стотици милиони, не публикува в Търговския регистър годни за четене отчети. "Излиза, че тя няма пари за нормален скенер. Отчетите им са нечетливи. Там, където са попълнени сумите на приходите им, данните са размазани. Така се препятсват например разследващите журналисти.", казва Димитров. Той обяснява, че с минимални разходи, без особени инвестиции от лотариите се печелят годишно 90-100 милиона. Освен това те влагат в реклама десетки милиони, които им осигуряват още по-голяма възращаемост.

Димитров отбелязва и че законът е много неясен по отношение на това какво е директна реклама и така позволява на организаторите на хазарт да се рекламират въпреки забраните. Той даде пример с рекламата с отбора по художествена гимнастика и шоколада. "Тогава се вдигна много шум и Комисията по хазарт бе принудена да санкционира както медиите, така и рекламодателя. Те обжалваха и наскоро излезе окончателното решение на Върховния административен съд. Двете телевизии, които излъчиха рекламата, са признати за виновни. Но организаторът на лотарията е оневинен, защото не е доказано, че именно той е поръчал точно тази реклама. Получава се омагьосан кръг, който се допълва и от съмнението, че организаторът на лотарията е и "най-голям рекламодател" на служителя в Комисията по хазарта, съставил акта за нарушението", казва Димитров.

Той смята, че са нужни промени в закона за хазарта, но не подкрепя проекта на Валери Симеонов за одържавяване. В много страни организацията на лотарията е възложена на частен оператор, който получава процент от приходите, покриващи разходите по организацията плюс някаква печалба. Димитров описва подробно опита на Великобритания за организация на лотарии, в който ясно са регламентирани всички ставки и отчисления.

Още

Александър Кьосев: Народът се превърна в население

24.06.2020

4955 36
Минчо Спасов: Божков и Борисов трябва да лежат в съседни килии!

17.06.2020

12000 21
Грета Ганева: Много институции работят по поръчки за поглъщане на бизнес

10.06.2020

Обновена

8139 8