Медия без
политическа реклама

Лихвите по жилищните кредити у нас са 2.5%, а в Румъния - над 6%

24 Юли 2022

"Предстои вдигане на лихвите на кредитите. Първо банките ще предприемат тази стъпка за новите си клиенти. Смятам, че есента ще видим първите банки, които ще повишат лихвите по новоотпуснати кредити. Засега България остава остров на ниските лихви в сравнение със страните около нас, където те вече се вдигат. У нас лихвите по жилищните кредити се движат между 2.2-2.5% - исторически ниски нива. Докато в Румъния например вече са над 6%. Над 6% са и в Унгария и Чехия, в Полша са над 8%. В САЩ само за една година лихвите по ипотеките генерираха сериозен ръст и от 3.5% сега са 6.5%. В целия свят започва тази тенденция за всички видове кредити", коментира в предаването (О)позиция на "Сега" кредитният експерт Тихомир Тошев, управител на "КредитЦентър" по повод решението на Европейската централна банка за първи път след 11 години да предприеме повишение на основните лихви през юли.

"За старите кредити повишението ще почне да се усеща след година, защото първо банките трябва вдигнат лихвите по депозитите.  Ще видите, че ще има банки, които няма да повишат лихвите по заемите тази година. Някои ще изчакат да видят първо другите каква политика ще предприемат", прогнозира Тошев. "Ако лихвата се вдигне с половин процентен пункт, това означава месечните вноски да се повишат с 10-20 лв. Т.е. половин процентен пункт не е нещо страшно", обясни експертът. 

"Ако лихвата по ипотечни кредити от 2.5% отиде на 5%, това означава, че за средните нива на изтеглените кредити месечната вноска ще се увеличи с около 130 лв. Това вече е по-осезаемо и за хората с по-ниски доходи ще е проблем, защото виждаме, че инфлацията продължава да е висока. Всички се надяваме голяма част от работодателите да увеличат заплатите и това да компенсира донякъде инфлацията - някои работодатели вече го направиха", каза Тошев. 

 

Още във видеото: 

Какви са очакванията на експерта за цените на имотния пазар ?

Какво ще се случи с лихвите по депозитите ?

Ще има ли ръст на лошите кредити ?

В какви случаи е добре да се рефинансира кредитът ?

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата