Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

За първата брачна нощ и калинките на раздора

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

31 Март 2024Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин - петминутка за веселие и размисъл в стил академичен пънк-рок. 
***
Е, скъпи съучастници, пак ще ходим на поправителни избори - на последната електорална сесия изглежда пак са ни пробутали бързо разваляща се стока.
Както се казва - да сме гледали.
А си мислехме, че предводителите на Сглобката ще се задържат по-дълго в рамките на джентълменското споразумение за консумация на властта.
Не като Наполеон в Москва, който изкарал в Кремъл дори по-малко време, отколкото Сглобката - в Министерския съвет.
Много хора от най-различни идейни кръгове прогнозирахме напълно погрешно, че правителството ще оцелее в името на националната ориентация и националната далавера. Когато една и съща теза защитават идейни опоненти, такава прогноза изглежда надеждна. Но тоя път сгрешихме - Ротацията изгуби въртящ момент, Сглобката се разпарчетоса. Христо Иванов и Делян Пеевски нещо не се разбрали за правото на първа брачна нощ в съдебната система и регулаторите. Такава политическа алегория употреби г-н Иванов.
Правото на първа брачна нощ или правото на консумация е съществувало полузаконно в тъмните векове - феодали и земевладелци вземали данък при женитба на притежавани от тях селяни. А когато булката и младоженецът нямали пари за този откуп, господарят имал право на консумация. Какво да се прави, тогавашни нрави, както е казал поетът. За правото на първа брачна нощ е писал и самият Фридрих Енгелс, и толкова се възмущавал от тази социална свинщина, че брадата му щръквала във всички посоки и Карл Маркс гледал да го поразсее, като му изкрънка някакви пари.  
Според Христо Иванов, г-н Пеевски има подобни феодални амбиции по отношение на съдебната система и други чувствителни точки на държавна мощ. Контрол върху всичко важно в страната до най-интимните подробности. Това и станало причина за провала на преговорите в Сглобката и недоротацията - непреодолимите противоречия с г-н Пеевски, който искал да проконтролира дори самата Ротация.
Макар че г-н Пеевски не беше част от джентълменското споразумение, той всячески показваше през месеците управление на Сглобката, че именно той е човекът, който решава проблемите, внася важните закони, разпределя задачи и топли в скута си новата Конституция, по която сега президентът си блъска главата как да направи правителство. По новите правила президентът трябва да си избере служебен премиер от един много ограничен брой божи кравички.
Тоест те може и да не са божи кравички, а порядъчно компетентни калинки.
Отварям една скоба за любопитен факт - на руски божья коровка значи калинка. В тази голяма страна и още по-големия Руски свят са объркали имената на буболечките и викат на калинките - божи кравички. Сигурно са го чули това от французите, които също наричат калинките - божикравички, но с франкофонски маниер - bête à bon Dieu. Навремето руската аристокрация много дръндорила на развален френски, не като Лев Толстой, който си написал половината “Война и мир” на чист французский.
И понеже наскоро Еманюел Макрон допусна, че войски на НАТО биха могли да влязат в Украйна, руснаците си спомниха въодушевено как през Отечествената война от 1812 прадядовците им гонили Наполеон до Париж и му нагорещили наполеонките, образно казано. За тия събития е писал и Лев Толстой, та поне половината “Война и мир” французите могат да си я четат в оригинал.
Обаче вчера лично прочетох “Война и мир” до последната буква и мога да гарантирам, че в тая книга не пише нищо за божи кравички и калинки, нито на руски, нито на френски. Тая дебела книга някакси е подминала темата за калинките в нашия живот.
Но за Делян Пеевски и Христо Иванов темата е централна - кой да има право на първа брачна нощ и последна дума в хореографията на калинките.
Това ли е причината за развода на сглобката, калинките на раздора ли обърнаха каруцата - туй са тайни неизповедими, но в крайна сметка правителство пак нямаме, пак ще се ходи на избори и кой знае какви ще ги забъркаме тоя път.
Много калпаво си упражняваме избирателните права ние, българите - една ориентация и една стабилност не можем да си изработим вече няколко години.
Та и сега - не се разбраха…

..коя калинка да добие мощ
и кой да цунка меча на Темида,
и кой да консумира първа нощ,
и кой да води битката с хибрида -

настана политическа корида,
Ротацията пукна като гнида.

***
Текст и звук - тук: