facebook
twitter

После

Прелет над печата

Страсбург не вярва на сълзи

630

Сигурно не са много хората, които знаят, че известният съветски филм "Москва не вярва не сълзи" има "Оскар" за най-добър чуждестранен филм – през 1981-ва, обаче не пуснали хората в да си вземат наградата от Холивуд, щото били "без право на пътуване". Историята за трите момичета от провинцията, които идват в руската Москва, за да търсят щастието си, е на второ място по гледаемост от цялата огромна съветска кинопродукция - в киносалоните е гледан от над 90 млн.човека.

Друг сценарий - "Страсбург не вярва на сълзи". Сюжетът няма да стигне до Холивуд, нито дори до "Бояна" и няма кой да се трогне чак толкова. Но сюжетът намира своето място в пресата, както я четем ние. "19 милиона лева платени от джоба ни за дела в Страсбург", пише "Труд". Става дума за обезщетения по дела за нарушени права на човека, по които България е осъдена (и по които "Труд" традиционно държи страната на прокуратурата). "Паричните суми се изплащат от жалбоподателите от данъците на българите, но нито стотинка от тях не е върната в хазната по Закона за държавния служител и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди", пише още вестникът. Според него "по тези нормативни актове държавата може да търси персонална отговорност от виновните за осъдителните присъди". Чувай, Янко!

"2018-а: 747 161 евро обезщетения и 514 жалби срещу България в Страсбург. 17-и сме по оплаквания, 8-и по осъждания". Това цялото пък е заглавието на "24 часа" по същата тема. Според медията "страната ни не се справя със засегнатото право на собственост, полицейското насилие, липсата на гаранции при използването на СРС". Вестникът добавя и още една тънка сюжетна линия, все в тази връзка: "Нинова поиска правителството да търси парите от политиците". (Нинова, чиято цел в живота е да стане Бойко Борисов.)

"Кога премиерът ще заведе дело срещу Бойко Борисов", пита в тоя дух "Дума", ама и ние вече не вярваме на крокодилски сълзи.

 

Все още няма коментари

Още

Кой кое го храни

24.05.2019

371
За гъби

23.05.2019

465 1
Под натиск "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. за жертвите край Своге

23.05.2019

Мила Кисьова

1081 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×