Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Принудителни и доброволни ротации

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

17 Март 2024
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен пънк-рок.
***
Стоял си пълководецът Гай Юлий Цезар пред рекичката Рубикон и замислено въртял кубчето на Рубик. Хапвал салата “Цезар” и се чудел: да мина ли сега тая граница, или да не я мина?
После казал на своите верни братя по оръжие няколко крилати фрази на латински: Още можем да се върнем, но ако минем тоя Рубикон, няма връщане назад, ще трябва да се бием със статуквото в Римската империя! Жребият е хвърлен, жребецът ми няма търпение да прескочи това РубиКонче!...
Имало такова правило - пълководците да си пълководят на толкова и толкова километра от Рим, тука в столицата нямат работа!
Затова минаването на Рубикон имало тежки политически последствия, започва Гражданска война, след която Цезар извършва принудителна ротация и става не просто император, ами личното му име се превръща в титла. Думата цар е производна от Цезар.
В Африка пък има една държава ЦАР - Централно-африканската република, която навремето беше империя и ако си спомняте, императорът Бокаса беше известен канибал. В менюто му влизаха главно опозиционери. Не като Путин, който само ги избива и ги сади по лагерите своите опоненти.

Жан-Бедел Бокаса, канибал, президент на ЦАР (1966-77) и император на ЦАИ (до 1979). 
***
Това беше малко лирическо отклонение.
Цезар също не бил канибал, нито пък някакъв мигрант, но нарушил тогавашната държавната граница между Цизалпийска Галия и Италия. Цизалпийска ще рече - отсам Алпите.
Цезар се борел със статуквото в Римската Империя и малко по-късно присъединил Цизалпийска Галия, премахнал излишната граница, да не се чуди друг път - да го форсирам ли тоя Рубикон, или да не го форсирам.
После Цезар на свой ред претърпял принудителна Ротация, ликвидирали го в някакво кьоше на Форума и преди да издъхне изразил учудване, че и верният му Брут излязъл неверен. Поне сколасал да каже още една крилата фраза на латински: и ти ли, Бруте, брутален братко, брех да му се не види! Всъщност май нищо не казал, ами се съсредоточил в Ротацията и се гътнал, за да освободи политическия терен.
Цезар предал Богу дух, а политическите му опоненти казали: ех, дано да е добър знак и добра поличба тая внезапна смърт.
Не знам дали чухте как хуманистът Костадин Костадинов по християнски почете паметта на новопредставилия се патриарх.
Костадин Костадинов изрази такава надежда - дано, вика, да е добър знак това печално събитие.
А събитията с кончината на Цезар се случили точно в това време на годината - 15 март 44 г. пр.н.е. Цезар минал Рубикон, но не успял да мине границата между Старата и Новата ера.
Някои от убийците на Цезар след процедурата по ликвидация излезли да поздравят народа и викали: хей, римляни, вече сте свободни!
Обаче народът малко бил резервиран, защото новината за политическото убийство вече плъзнала из Рим и хората се опасявали от още принудителни Ротации. Народ безмолвствует, както е казал поетът.
Колкото по-дълго се задържи някой във властта, толкова по-трудно стават Ротациите.
...Точно на датата на убийството на Цезар - 15 март, оня ден, ротацията в българския футбол премина без никакви ексцесии, да не говорим за убийства. Даже водното оръдие никого не окъпа. МВР се беше подготвило да пази историческия ротационен конгрес на БФС, включително с пособието за принудителна баня - водното оръдие, което така и не влезе в употреба срещу рехавия протест.
Цивилизация и Ротация.
Дългогодишният главнокомандващ БФС -Боби Михайлов сдаде поста, сне царската корона и я връчи напълно доброволно на Георги Иванов, който е създател на Гонзо-футболистиката.
В българския футбол започва нова ера, която ще е като старата, но много по-нова.
И за да завършим на още по-радостна нота - тази седмица дори нелегалният мигрант в пловдивската библиотека - котаракът Гого, не беше подложен на репресии, не беше подложен на принудителни процедури, екстрадиция - ами получи напълно легален статут на библиотекар.

Ротирай ме нежно,
неусетно поч-ти;  
не убивай небрежно
добрите полич-би!
***

Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон