Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

…А него го хвана настинка на моето погребение

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

11 Февр. 2024
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е седмичен радиобюлетин - петминутка за размисъл и веселие по "Хоризонт" в стил академичен пънк-рок.
***
Манекенките, скъпи съучастници, най-много обичат лоши момчета с чувство за хумор. Такъв съм аз например - интелектуален бандит с небрежно-елегантна мисъл, тяло на Аполон и други качества, за които не е удобно да говоря. 
Такъв чаровен разбойник е и г-н Путин, него даже манекенките и гимнастичките го харесват повече от мен, защото той притежава нечовешка сила и още нещо! 
А пък аз съм, както се казва, без царя в голове. 
Руснаците така казват - Едикойси няма цар в главата, демек има проблеми с управлението в кратуната си. 
Все едно човек да изпадне в непрекъсната ротация на сглобката от мозъчни клетки. 
Имам в главата правителствена криза - непрекъснато изневерявам на убежденията си и непрекъснато съм под заплаха от вътречерепен преврат. Ту либералната половина на мозъка ми надделява, ту пък традиционните ми ценности вземат връх. 
По пет пъти на ден се сменя властта в главата ми, ротация след ротация, не като в Руската федерация, където има стабилност и приемственост. Там се знае кой управлява последните двайсе и няколко години и грешки не се допускат, защото когато властта е стабилна, тя става непогрешима. Както е казал поетът - аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!
Тъй че руският цар, държавният глава, НЕ Е без царя в голове. 
Това го установих, като изгледах сензационното интервю на Такър Карлсън с Владимир Путин. На тоя журналист Такър аз му викам Таки. И той, да ви кажа, не е вчерашен. Тръмп си го оглежда за вицепрезидент. 
Но сега говорим за главния герой в интервюто - Владимир Путин. 
Какви ли не слухове има от години за тоя прекрасен и жизнен канибал - болен бил, недоволен, ритнат от кон - твърдят враговете му. Но не изглежда така - Путин е в отлична политическа форма. Има и за тоя случай хубава руска поговорка - аз, вика, го чакам, да умре, а па него настинка го хвана на мойто погребение.
Пропагандата има свойството да съблазнява. Тя дава обяснения за света, които освобождават публиката от отговорност. Всички пропагандни тези имат сходна конструкция. Пропагандата казва: ти си беден и живееш лошо, не защото си мързелив и невежа, а защото лошите не ти дават да се развиваш, ограбиха те. За твоите проблеми са виновни американците, китайците, руснаците, марсианците - но не и ти самият. 
За да станеш качествен потребител на пропаганда обаче, трябва да приемаш безкритично взаимно изключващи се тези. Защото колкото и правдоподобна да е пропагандата, тя все пак е лъжа и няма как да е изцяло правдива. 
И тук на помощ на пропагандатора идват чарът, магията, харизмата. Путин е чаровен и здрав дядка, знае си по ноти всички опорни точки, може да говори с часове без да се запъва и без да обърка нито една пропагандна теза. 
Но ако човек внимава, ще забележи противоречията и в тая добре поддържана човешка машина. В голямото интервю за Таки Путин описва враговете от Украйна и Запада едновременно като зли гении, които обаче са безнадеждно глупави. 
Борис Джонсън направил огромна грешка, по думите на Путин - “от чисто сърце и неголям ум”. Европейците некомпетентни и податливи на натиск, Байдън не знае на кой свят е, буквално целият Колективен Запад прави грешка след грешка
Тоест врагът е кекав и калпав, но е толкова всеобхватно и гениално зъл, че трябва да се борим с него на живот и смърт.
Тази двустранно противоречива теза има много дълбоки корени - Запада е гнил и умира, но в същото време е най-голямата заплаха за съществуването ни и непрекъснато се опитва да ни унищожи. 
Тази конструкция идва от дълбините на 19 век, когато един мислител въвежда понятието за Гнилия Запад. По него време руските интелектуалци пак се делят на славянофили и западняци. И един от славянстващите пише следното през 1841: 
“В нашите искрени дружески близки отношения със Запада ние не забелязваме, че сякаш си имаме работа с човек, носещ в себе си лош заразителен недъг, човек обкръжен от атмосфера на опасно дихание. Ние се целуваме с него, прегръщаме се, споделяме трапезата на мисълта, пием от чашата на чувствата... И не забелязваме скритата отрова в безгрижното ни общение, не усещаме в забавлението на пира миризмата на бъдещия труп, който вече мирише".
Край на цитата. Този западнал труп загнива и се разлага
години, 
години, 
години… Векове! Искам ги обратноооо…
Хем се разлага, хем ще ни унищожи, ако не внимаваме. 
Но Путин знае какво да отговори, ако го питат защо така гние, но не изгнива тоя Запад. 
Макар че го питат нещо друго, Путин изтъква: Римската империя, вика, се разпада 500 години. Сега нещата стават по-бързо, казва Путин. От което подразбираме, че все пак са нужни още 2-3 века гнилост и зараза, за да доизгние окончателно тоя Запад.
Накрая на интервюто Путин разказа и една прелестна пропагандна притча.
На фронта украинска група войници била обкръжена и руснаците им казали:
- Съпротивата е безсмислена, предайте се, ще останете живи.
- Украинските войници отговорили на чист руски: Русские не сдаются!
И всички загинали.
Няма никакво значение дали това се е случило наистина, то е чиста поезия. 
Ето затова манекенките харесват повече Путин, а не хубавец като мен - макар че борбата му за мир на Путин е толкова смъртоносна, макар че е толкова по-възрастен от мен и макар че чувството му за хумор е садистично. 
Хората поглеждат към миналото и се питат - защо тоя канибал Хитлер/Мусолини/Сталин/Пиночет е бил толкова безумно популярен?
Ами защото фашизмът е секси бе, скъпи жертви. Това е. Слаба е човешката природа. 
***
Текст и звук - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон