Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Мониторинг на любовта

20 Септ. 2019

Корупцията е само усещане. Тази любима теза на управляващите се завърта периодично, когато някое европейско изследване ни постави в челните места по корумпираност. Понеже не съществува методика за точно изчисляване на корупцията, изследванията проучват "усещането за корупция" на гражданите. Това прави тълкувателите смели и те обявяват корупцията за "усещане". Освен да я усещаме или помирисваме като изгорени в циментов завод боклуци, или пък да я виждаме в евтини апартаменти, вече започнахме и да я следим. "Нов механизъм следи борбата с корупцията", пише в няколко изречения "24 часа". "Национален механизъм за мониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона създаде правителството", уточнява усещането за борба с корупцията статията.

Голям мониторинг ще падне...

Особено след като единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев бъде избран през октомври за гарант на върховенството на закона. Главният редактор на "Труд" написал кратък редакционен коментар по повод безпрецедентната позиция на Висшия адвокатски съвет, който представлява интереса на над 15 хил. български адвокати. Тонът е леко кръчмарски: "Адвокатите не харесвали Гешев, ах... Не разбрах само адвокатите гадже ли си търсят в прокуратурата, та тоя харесват, а оня - не", мъдрува кръчмарският мислител и тълкувател на любовта.

А претенденти за сърцето на Гешев - бол. Някои правят всичко за него, даже му готвят мусака (виж съседния материал). "Обвинител №1: Предстоят разпити в БНР", цитират Цацаров от "Телеграф". Главният прокурор вече беше категоричен, че ако може - два пъти ще гласува в подкрепа на Гешев! Сега щял да разпитва дали последният е натискал шефа на радиото да уволнява негови критици. Добре че следим корупцията с мониторинг, че да ги улавяме овреме тези неща!

Още по темата