Медия без
политическа реклама

Кукерите - вече и като нинджи

05 Май 2024
И такива кукери има вече.
FB/ Стопкадър Румен Николаев
И такива кукери има вече.

Кукери на Великден? Вместо смирение, размисъл - чанове, музика, надиграване (или поне заедно с тях)? И това го има - в разложкото село Елешница.

На фейсбук профила на община Разлог четем: "Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите". В сайтове пък пише, че Великден редовно се чествал в Елешница така, с прекъсвания в епохата на социализма.

На кадри в социалните мрежи се вижда как някои от кукерите носят маски, досущ нинджи или обирджии на магазин. Не се уточнява това маски от 13-14 век ли са.

Такова е положението - кукери навред из страната, винаги, включително смесвайки с християнския празник езически елементи.

Впрочем, в село Баня, отново община Разлог, и не само там, а на доста места в страната, не само сега, Великден официално се отбелязва с хора и ръченици - фолклорна фиеста, вместо уединение. Дето се вика, да сме живи и здрави!

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кукери