facebook
twitter

Кинопремиера

“Златната ябълка“ - хубава работа, ама българска

Студио „Змей“ гради смайващ анимационен свят, вдъхновен от фолклора, но за 7 години не успя да сглоби сценарий за 20-минутен епизод
1 629
 снимка: студио Змей
Героите на "Златната ябълка"

Единственото българско кино, което някога е било на световно ниво (ниво „Златна палма“ и „Оскар“), е анимационното. Толкова по-жалко, че след 1990 г. то практически изчезна. Все още имаме отлични художници аниматори, но повечето от тях бяха принудени да потърсят късмета си в чужбина – и нямам предвид само най-известния, Теодор Ушев.

За Cartoon Network, „Дисни“, а напоследък и за френско-испанската продукция „Аз, Елвис Риболди“ са работили или работят и членовете на Студио „Змей“ - създателите на „Златната ябълка“.

За проекта се чу за пръв път през 2015 г., а скоро след това излезе и чудесната късометражка „Легенда за първия кукер“, чието производство бе финансирано чрез платформата за дарения Kickstarter. В 4 минути всички бяхме впечатлени от визуализацията на фолклорните мотиви, чувството за хумор и великолепната музика на Георги Стрезов (песента на самодивите се изпълнява от хор „Космически гласове“). Очебийна несправедливост е, че „Легенда за първия кукер“ има само 200 000 гледания в YouTube за пет години (и 80 000 на английски език).

Работата по проекта е започнала две-три години по-рано на доброволни начала, а амбициите на екипа, воден от Димитър Петров, е да създадат пълнокръвен свят, оживяващ в цял анимационен сериал. Е, пътят към Златната ябълка е постлан с добри намерения и ... лоши змейове.

Една анимационна продукция на световно ниво струва скъпо. Очевидно от Студио „Змей“ са се изправили пред сериозни финансови предизвикателства, някои от тях – непреодолими. 21-минутният пилотен епизод на сериала бе завършен три години по-късно (2018 г.), а през 2020-а все още няма по-нататъшно развитие. Най-нетърпеливите почитатели на „Златната ябълка“ го видяха безплатно в киносалоните по време на единичните прожекции тук и там из страната (в София бяха в кино „Влайкова“), а чак през този май БНТ, която е копродуцент на проекта, благоволи да покаже анимацията на по-широка публика.

Какво видяха зрителите в него? По-широко разгърнат магически свят на кукери, самодиви, змейове и злодеи, но не и съществено надграждане над „Легенда за първия кукер“. Пилотът въвежда главната героиня на сериала – Вихра, синьокоса фурия, родена от любовта между човек и змей (консултант на сериала е нейна съименичка - доц. Вихра Баева от Института по фолклористика към БАН).

Музиката е все така омайваща, анимацията – прелестно нарисувана, с ретро нюанс и елегантна стилизация, но за кохерентен сценарий не може да се говори. Учудващо е колко небрежно са подходили от Студио „Змей“ към този компонент на „Златната ябълка“ (а за това имаха достатъчно време) - част от сцените и персонажите са практически несвързани, а и направо неясни за негледалите „Легенда за първия кукер“.

„Програмата максимум“, заявена преди време от Петров и съмишлениците му, е да направят поне два сезона с по 24 епизода, в които да проследим приключенията на Вихра, нейната дружка - самодивата Тина-Пакостина, и младите нескопосани кукери Влад и Бран. В един по-успешен сценарий сериалът би могъл да се разрасне в пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.

Като зрител обаче започвам да губя надежда, че това ще се случи. Жалко, защото проектът има не само потенциал и художествени качества; поне в началото той свидетелстваше за истинска оригиналност и вдъхновение. Но очевидно липсва не само сериозен продуцент, който да подкрепи продукцията финансово и организационно, а и други важни компоненти. Художниците не разбират много от драматургия.

Междувременно от Студио „Змей“ си намират занимания извън анимацията, като например новоизлязлата „Приказка за Долната земя“ (изд. „Сиела“) - дебют на сценаристката Ирена Първанова и илюстраторката Мира Мирославова.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Двама братя овладяват магията на "Пиксар"
БНБ пуска сребърна десетолевка "Кукери"

15.02.2020

750
Анри Кулев ще получи Наградата на София

29.01.2020

155

Коментари

cymen

Чутовна тъпотия. Разбираемо, щом имат "консултант" от БАН. Анимацията прилича на поръчана в Китай, а тук само озвучена. И филмче за кукерите успяхте да глобализирате, деееа.

Гегата

Някой много е гледал анимациите със самурая Джак...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×