Медия без
политическа реклама

10 000 кукери в Перник оборват воя срещу етнофестивалите

Интересът към "Сурва" е много голям

27 Яну. 2024
Тридневно зрелище тече в Перник.
FB/Surva / Сурва
Тридневно зрелище тече в Перник.

Фестивалът на маскарадните игри "Сурва" тече този уикенд в Перник. Участват над 10 000 кукери, сурвакари и т.н., включително 17 чуждестранни групи. Хотелите са пълни, настроението, въпреки студеното време, е приповдигнато. Всичко това оправдава етнофестивалите, пръкващи се на различни места през последните години. Оборва критиката, че българите безсмислено и самоизлагащо се обръщат към традициите. Макар някъде проявите наистина да протичат бутафорно и пресилено, те предизвикват интерес в хората - при умело менажиране могат да се превърнат в добър културен и бизнес продукт.

Пернишкият "Сурва" е с над 57-годишна история. През последните десетилетия общината, която е организатор, вложи доста усилия - и в момента "Сурва" се счита за най-големия маскараден форум на Балканите. Обичаят "Сурова" е под егидата на ЮНЕСКО.

В дефилетата не само могат да се видят уникални красиви костюми. Но има и състезателен елемент, избират се победители. Изиграват се фолклорни мотиви, оценява се майсторството в доста категории.

Днес е вторият ден от фестивала. Пред публиката се показват множество сурвакари, кукери,  бабугери, джамалари, камилари...

Интересът е толкова голям, че БДЖ се принуди да пусне допълнителни вагони от София за Перник. А в предишните дни някои от местните групи се отказаха да участват - сърдити, че дефилетата им са предвидени за часове с по-малко публика. Но при масовото участие няма как всички да се представят в "час пик".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата