Медия без
политическа реклама

Бледният ужас на бледното копие

Когато треснеш коалиция, как туй ще резонира

12 Юли 2019

Аделина Радева, НТВ: Добро утро на Десислав Чуколов, зам.-председателя на "Атака", добре дошли. 

Десислав Чуколов, "Атака": Добре заварили. Искам първо, така да се каже, да се извиня на зрителите, че след такъв репортаж (колизии в коалицията на патриотите, Волен Сидеров, свален от председател на ПГ - б.р.) трябва да ги занимаваме с такива политически битовизми, които вчера колегите от НФСБ и ВМРО предизвикаха. Но все пак трябва и това да адресираме и да обясним на нашите зрители. 

АР: Да, трябва да ви кажа, че по някой път усещам тази дистанция и обида от страна на хората, които гласуват за политиците - за това, че те са изключително концентрирани в себе си - и това резонира в нещата, в решенията, които се вземат... На първо време, вчера видяхме по реакцията на г-н Сидеров, че е обиден от това, което се случва. 

ДЧ: Ааа, не. 

АР: Засегнат изглеждаше. Въпросът е дали сте изненадани от това, което се случи. 

ДЧ: Вижте, преди да, така да отговорим в детайли за тази тема, първо фактологията да изясним. Както знаете - има коалиция, имаШЕ или има коалиция "Обединени патриоти", която е съставена от "Атака", ВМРО, НФСБ. Тази коалиция се яви на парламентарните избори, постигна хубав резултат, трета политическа сила в България, влезе в българския парламент, сформира парламентарна група. И тази парламентарна група направи правилник, по който работи. И преди няколко дни - събрали са се колеги от НФСБ и ВМРО и са решили да променят правилника на групата. Променяйки правилника на парламентарната група, вече да променят коалиционното споразумение - и какво се получава? Решава групата да промени коалиционното споразумение. Тук трябва да кажем, че ако нямаше коалиционно споразумение, нямаше да има правилник на групата. Едното е първичен акт, другото е вторичен акт. И така, показах и на юристите тези документи, посмяха се - с вторичен акт искат да променят първичния акт, всъщност коалиционното споразумение. Всъщност да го развалят това коалиционно споразумение. Да го кажа ей така, така малко юридически говоря, което е неправилно за... не са длъжни зрителите да бъдат юристи. Но във вторник НФСБ и ВМРО хванаха коалиция "Обединени патриоти" и ей така я строшиха в земята. Ето ей това направиха. 

АР: И казвате, че е незаконно на всичкото отгоре. 

ДЧ: Да, да, незаконно е, подготвили сме каквото трябва. Това вече как резонира политически? 

АР: Аз това щях да ви питам - и какво като е незаконно? 

ДЧ: Еми като е незаконно, всъщност те денонсират...

АР: Какво ще стане? 

ДЧ: ...те отменят коалиционното споразумение между "Атака", бледото копие на "Атака" и още по-бледото копие на "Атака". Те отменят това коалиционно споразумение, а всъщност - какъв е проблемът за държавата тука? 

АР: Аз това щях да ви кажа! Те не мислят, че има проблем с коалиционното споразумение, вие го мислите. Вие като го мислите, какво ще правите?

ДЧ: Ами вижте. Това е, което са решили - "НФСБ "Атака" и ВМРО" - да се изчезне този надпис. "НФСБ, "Атака" и ВМРО" - да се заличи от името на коалицията ни. Това са го решили НФСБ и ВМРО, а всъщност ГЕРБ е сключил коалиционно споразумение с "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака" и ВМРО. С това, което са решили от тези две партии, всъщност те развалят коалиция "Обединени патриоти", строшават, счупват тая коалиция, както обича да казва премиерът. И Влади Горанов съм го чувал. Те счупват тази коалиция и след това, и след това трябва да се замислим за следното. ГЕРБ е подписал коалиционно споразумение обаче с тая коалиция. И тук въпросът е - какво се случва, какво правим оттук нататък? 

АР: Ама аз вас това ви питам! Защото вие трябва да кажете какво правите оттук нататък. 

ДЧ: Вижте, вижте. Ний, ние от "Атака" не сме предприели никакво действие. От НФСБ и ВМРО направиха това. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата