facebook
twitter

После

Култура и регионализъм

Кандидат отдальеко

729

"Демократична България" издигна свой кандидат за кмет - архитект Борислав Игнатов, който естествено не можа да задоволи високите изисквания на десния избирател и не се знае дали може да мобилизира обединение, избирателна активност и пр. 

Към другите упреци срещу тази кандидатура се прибави и един леко странен - кандидатът бил говорел меко, ау, как може такова оскърбление за изтънчения избирател с шопски корени или поне шопско самосъзнание. 

Мислехме, че това високомерие и това въздигане на софийския диалект като единствено достоен за практикуване - мислехме, че това е останало предимно във вицовете и всякакви бивалици и небивалици, които се разказват на маса. 

Оказва се, че софийската селяния е жилава - как може, викат, кметът да мьека! 

Ужас! Всички трябва да говоримЕ като Бойко Борисов, за да сме достойни граждани на столицата.

Когато дойдеш в София - да работиш, да си търсиш гадже или наркотици - задължително трябва да говориш като софийски селянин, за да бъдеш приет в общността на истинските столичани. Иначе - ще ти викат селянин и няма да се сработиш с колегите софиянци, освен ако някой не се смили да те покровителства и да те учи на софийски диалект плюс тарикатски жаргон! 

А междувременно рекохме да го видим тоя кандидат с ненадмината мекост в изказа - ами че той си говори съвсем нормално бе, драги слушатели! Личи му, че е напрегнат и неопитен, говори с лозунги, но нищо бог знае колко меко не чухме в неговата реч - може да не сме попаднали на най-меките му изпълнения, но това определено е човек с правилен български и нормално произношение. 

Наистина е далеч от виртуозното жонглиране със софийски думи на Ицо Хазарта. Наистина, кандидат-кметът не умее да говори като люлински дилър. 

Но другата истина е, че точно за това да се втеляват софиянци, е най-най-най-голямата селяндурщина. 

Все още няма коментари

Още

Умен, та дрънка
Симбиозата ГЕРБ - ДПС ще обезсмисли изборите, обяви БСП
Маратон

23.10.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

978

Влез или се регистрирай за да коментираш