Quantcast

Медия без
политическа реклама

Конклавът на калинките

Император Бокихито няма на кого да предаде меча - ІІ

23 Окт. 2019ИВО БАЛЕВ

Предлагаме на читателя продължение на притчата за император Бокихито, неговия меч и Трона на магнолията

***

Интронизацията на император Бокихито премина при голям световен интерес, президентската двойка на България ослепи всички с елегантност и чар, но императорът си имаше други грижи, затова непрекъснато си вадеше и прибираше меча с нервни движения. 

Бокихито събра Конклава на калинките в състав Екатерина Полувелика и пророк Данаил Кирилов - везири на съдебната реформа. С тях заседаваха и двамата Върховни Главанаци Кешев и Цапцаров. 

Чакаше се важно писмо - доклад от Високата порта във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка, т.нар. Мониторинг на съдебната система. 

В близкото минало пророк Данаил беше заявил, че Мониторингът ще падне в Годината на земната свиня. "Ако това не стане, ще си хвърля оставката и везирския жезъл, когато изтече срокът на прогнозата ми." - беше заявил пророк Данаил, тактувайки с глава енергично в ритъма на своята мисъл и своя пророчески транс.

Екатерина Полувелика нищо конкретно не беше прогнозирала, но също беше напрегната, защото чувстваше безтегловност и кънтеж в главата си. 

Кешев и Цапцаров не бяха толкова напрегнати, защото освобождаваха стреса, тупайки по задните части на Темида като на тарамбука. 

***

Бокихито и Конклавът на калинките напрегнато чакаше. 

Дойде едно писмо, пророк Данаил го прочете и каза: "Край! Мониторингът пада! Разджуркахме ги, няма да подавам оставка!"

Мечът на Бокихито радостно се изправи и звънна радостно, удряйки се в меча на Темида. 

Но Екатерина Полувелика също прочете писмото от Високата порта и каза:

"Бе не е толко сигурна работата. Май че Мониторингът наистина пада, обаче ни слагат някаква друга форма на наблюдение. Не знам какво да мисля. Трябва ли да мисля и следователно да съществувам? Искам да съм министър на ретроградния Меркурий".

Танцът на мечове спря внезапно, острието на Бокихито падна възнак, а мечът на Темида задрънча по везните ѝ. 

Цапцаров и Кешев продължаваха да барабанят по тарамбуката на Темида. 

***

Император Бокихито се начумери, не можеше да намери единодушие със себе си. 

Чувстваше, че трябва да издаде някакво разпореждане, да покаже решителност и воля за бетониране на статуквото, което да се нарече "реформа". 

Погледна свирепо към Темида и Върховните Главанаци, които продължаваха да бият барабанчето ѝ в бесен ритъм. Спомни си една историческа притча за оня цар от нашето славно минало, дето видял, че оръжието на един от войниците му е непочистено и поискал да го накаже със смърт. Когато го попитали не е ли ненужно строг, той казал, че същите правила важат и за синовете му, които също са войници. Била направена светкавична проверка - оръжията на синовете били идеално почистени. Реши да приложи опита от славното минало. 

- Я ми дайте да видя меча на Темида! - прогърмя гласът на императора. 

Цапцаров и Кешев спряха за миг перкусиите и подадоха на Бокихито меча на Темида. 

- Каква е тая мърлява чекия! - изрази естетическа и държавническа погнуса Бокихито. - Това на нищо не прилича! Цапцаров, Кешев, накажете я като Иванчева, искам тая компрометирана кьорава богиня да преживее цялата палитра от унижения и тормоз, на която сте способни! 

Кешев и Цапцаров задърпаха Темида и стартираха процедурата по изнасилване. 

Още по темата