Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Гола вода

12 Дек. 2018

"Водата в банята не стига за къпане"! За тази вопиюща водна криза и свинщина алармира "Телеграф", а прелитащият чете с едно наум - вестникът е склонен към заглавия тип "Шок! Бонба! Нашият издател и битката му с олигархията!". Новината е съвсем автентична и практична този път: намалял дебитът на минералния извор при Централна баня и бил на път да осуети плановете за спа център в неремонтираната част на (настоящия) Музей на София. "24 часа" пояснява причините с типичния си жаргонно-запетайчен апломб: "Пернишкото земетресение затапило минералната вода на Централна баня, тече със 7 л/сек по-слабо". Туй то, софиянци, няма за вас "Честита баня"! А на Столичната община напомняме, че на територията й има 75 минерални извора, чиито води по една или друга причина се изливат в канала (или в нечий джоб). 
Останалите заглавия на все по-оредяващите печатни медии са достойни за спа дайджест. "Монитор" води хорото с "Установиха кой яде картините на старите майстори" (бактерии били), "Лекар пиянствал 10 години в името на науката" (търсел лек против махмурлук) и "Бръмбари заковават Иванчева пред Темида" (ний пък мислехме, че е закована с белезници). Побратимът му "Телеграф" не пада по-долу с "Ловец гръмна вълк, черен като дявола" и монументалното "Очите на Самуил угаснаха окончателно". 
Специално внимание заслужава по-широкият спектър новини на "24 часа", сред които съжителстват информацията с локално значение "Поне 15 мечки бродят на Витоша" с глобалната "В Китай се роди ъпгрейдвано срещу СПИН бебе и светът вече не е същият". "Дали ще е Супермен, или чудовището на Франкенщайн", гадае вестникът и с малко тъга констатира, че информацията от изток  "не развълнува много народните маси. Не ядат ли те от години ГМО пържола и домат?" "Храната прави борбата" е мотото на ежедневника и в социално ориентираната дописка "Колбаси, мляко и хляб нагоре заради тока." Този път "Монитор" го цака с конкретика в цифри: "Скъпият ток вдига хляба с 10%, колбасите - с 5 на сто". Абе, ще пием една студена вода и толкова! Може и топла, от Централна баня.