Медия без
политическа реклама

В стила на Божинката

С Европа у дома е като без Европа у дома, но по-лошо

13 Февр. 2019

Водещ, Радио "Фокус": ПП ГЕРБ започна националната си инициатива „Европа в нашия дом“. Началото беше поставено в старата столица Велико Търново. Повече за събитието и за новата инициатива ще научим от Станислава Стоянова, народен представител от ГЕРБ-Велико Търново и член на Образователната комисия. Госпожо Стоянова, как премина първото събитие на „Европа в нашия дом“ от поредицата такива, които предстоят? Кои бяха поставените акценти вчера?

Станислава Стоянова, цецеронист и просветител: Радвам се изключително много, че във Велико Търново се проведе именно първата по рода си платформа за граждански диалог „Европа в нашия дом“. Знаете, че Великотърновска област е един от най-големите образователни университетски центрове в страната с трите си големи университета и множество филиали, училища в средното и предучилищното образование. Във Велико Търново започна този диалог, на който присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ господин Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел, министърът на образованието и науката господин Красимир Вълчев, неговите заместници... (и други, б.р.), както и представители на местната власт... (още важни хора, б.р.), както и ректорът на Великотърновския университет като домакин на събитието, понеже то се проведе в аулата на Великотърновския университет. Диалогът представлява една дискусия на националните и местните политици в сферата на образованието, като на вниманието на обществеността бяха представени развитието на различните населени места в съответния регион, благодарение на европейската солидарност. Предстои през следващите няколко седмици в цялата страна във всички областни центрове да се проведе тази дискусия, като в този формат гражданите, ръководителите на училища и детски градини, преподавателите от висшите учебни заведения и всички заинтересовани страни, които присъстват на срещата, имат възможност да водят дискусия с представителите на изпълнителната, на законодателната и местната власт в сектор „Образование“ по темите, свързани с българското образование от детската градина до висшето образование. Като тук идеята е да можем да представим и постигнатото през последните две години в сектор „Образование“, който е приоритет както на изпълнителната, така на законодателната и местната власт, защото разговорът за образование е най-важният. Това е разговор за бъдещето на нашите деца и за по-доброто икономическо и социално развитие на страната ни. В тази връзка успяваме, защото работим заедно. (...) 

В-щ: Да разбираме, че основен акцент в националната инициатива „Европа в нашия дом“ е образованието! Как, госпожо Стоянова, можем да имаме повече Европа в нашия дом?

СС: Резултатите, които вече са факт – през 2018 г. и 2019 г. се модернизира материалната база и образователната инфраструктура и предстои да бъде модернизирана в 500 училища и детски градини в цялата страна. Няма регион, в който да няма реализирани такива проекти, за над 700 милиона лева по ОП „Региони в растеж“. И понеже акцентът, който представяме в гражданския диалог, е именно това, което се случва в отделните региони. Мога да ви кажа, че във Велико Търново по оперативната програма бяха модернизирани три общински училища и три детски градини. За община Свищов две детски градини и едно училище и за община Горна Оряховица едно училище и две детски градини. Но освен образователната инфраструктура, това, което правим за въвличането на всяко дете в класната стая, което гарантира по-добра квалификация и по-добро развитие и конкурентоспособност на българските деца и младежи, т.е. те да бъдат високообразовани и конкурентоспособни на световния пазар на труда! (...)

В-щ: Ако трябва да продължите изречението „Европа в нашия дом“, как ще звучи?

СС: Европа е в нашия дом, защото ако Европа не беше в нашия дом, животът ни щеше да бъде малко по-скъп и по-труден. Така че европейската солидарност спомага наистина за едно по-добро качество на живот на всеки един европейски гражданин, каквито сме ние българите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

диалог, дискурс, пряка реч